Wisconsin állam: hat év alatt ötszörösére nőtt az antiszemita incidensek száma

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A milwaukee-i zsidó közösség legújabb vizsgálata szerint az antiszemita incidensek száma négy és félszeresére nőtt Wisconsin államban 2015 óta.

A Capitolium épülete Wisconsin államban (Forrás: Wikimedia Commomns)

Az éves vizsgálat ugyan az atrocitások 4 százalékos csökkenését mutatta 2020-hoz képest, azonban az előző év 80 százalékos növekedést hozott az állam iskoláiban, ahol ’a Holokausztról szóló viccek és zsidó diákok közvetlen zaklatása’ volt az atrocitások legjellemzőbb formája.

A Jewish Community Relations Council of the Milwaukee Jewish Federation felmérése szerint   2021-ben a pandémiával kapcsolatos zsidóellenes összeesküvés-elméleteket megosztók száma 46 százalékkal növekedett; a közösségi médiában az antiszemita uszítás 30 százalékkal, a Holokauszt relativizálása pedig ugyancsak 30 százalékkal volt gyakoribb. Kisebb arányban nőtt Izrael és a cionizmus elítélése, zaklatás, fenyegetések és személyek elleni támadások.

Ari Friedman, a Milwaukee Jewish Federation biztonsági igazgatója a helyi rádiónak azt nyilatkozta, hogy már harmadik éve védelmi szolgáltatásokat nyújtanak a zsinagógáknak és zsidó intézményeknek Wisconsin állam egész területén, továbbá segítettek abban, hogy több mint 35 zsidó nonprofit szervezet kapjon támogatást az egész országban.

Kai Gardner Mishlove, a Jewish Community Relations Council igazgatója kijelentette, hogy a vallások és kultúrák közötti kapcsolatok fejlesztése sok közösséget segíthet az ellenük irányuló gyűlölet táplálta erőszak csökkentésében.

„Mindnyájan ezen a bolygón élünk… A gyűlölet elleni küzdelem csakis vállvetve és szolidaritással képzelhető el” – mondta.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:iskolák, Wisconsin

[popup][/popup]