Web-szemináriumból Izrael-ellenes gyűlöletfesztivál

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A New York-i egyetemen egy online szemináriumot a diákok, előre eltervezett módon Izrael-ellenes tüntetéssé alakítottak át.

A New York Graduate Center-nek otthont adó épület

A Fox News csütörtöki riportja szerint aktivisták csoportja a New York’s Hunter College (az állami City University of New York része) egy webináriumát Palesztina melletti tüntetésre használta fel. Nyilatkozatot olvastak föl, amelyben Izraelt apartheid módszerek alkalmazásával vádolták.

A Silberman School of Social Work május 20-i online foglalkozásán, amely az elnyomás történetével foglalkozott, a diákok fényképeik helyére a palesztin zászlót, nevük helyére pedig a “Free Palestine: Decolonize” feliratot tették. A kiáltvány szerint „az anticionizmus nem egyenlő az antiszemitizmussal”.

Tanáruk, Simone Gamble a nyilatkozat fölolvasásának idejére, azaz 20 percre csatlakozott hozzájuk.

A Fox News által megtekintett videóból kiderült, hogy 20 percen át a tiltakozásban résztvevők egymást váltva olvastak felegy hosszú, előkészített nyilatkozatot, amely megerősítette: “Az anticionizmus nem egyenlő az antiszemitizmussal”. A professzorok nem avatkoztak közbe, miközben az online tüntetők méltatták Rashida Tlaib amerikai Demokrata párti képviselő, közelmúltbeli észrevételeit, amelyekben Izraelt azzal vádolta, hogy a palesztinokat rasszista, “apartheid” rendszer alá vonta.

Néhány hallgató felolvasott egy másik nyilatkozat, amely méltatta a Black Lives Matter mozgalmat, amiért “elítélte az izraeli állam halálos, rasszista támadásait”, és az Egyesült Államokat “Palesztina gyarmatosításának finanszírozással” vádolta.

A résztvevők üzeneteket fogalmaztak meg a Zoom komment részében. Az egyik ilyen: „A Holokausztot eszközként használják. Az antiszemitizmustól való félelem, mint attól, hogy ’ez újra megtörténhet’ – csupán módszer arra, hogy mindenekelőtt elnyomjanak és megöljenek másokat.”

Az online jelenlévő zsidó diákok szerint egyetlen tanár sem tett kísérletet arra, hogy véget vessen a tüntetésnek. Az egyik diák nyilatkozta a Fox Newsnak: „Az, hogy az elnyomás ellenes tantárgy szakértői között egy sem állt föl, döbbenetes volt. Micsoda erőszak szabadulhatott volna el, ha mindez személyesen történik. Mert olyanok voltak, mint a virtuális csőcselék.” 

Scott Richman a Rágalmazás Ellenes Liga (ADL) New York/New Jersey-i igazgatója a Twitteren üzente: „Az antiszemitizmus terjedése idején az Izrael-ellenes gyűlöletfesztiválba átcsapó online előadás mutatja, miért nem érzik magukat biztonságban a zsidó diákok. A tüntetők nem a békét, hanem az előítéletet hirdetik.”

Csütörtökön a Silberman School of Social Work at Hunter College vezetősége azt nyilatkozta, hogy „igen komolyan vesz minden bejelentést az antiszemitizmus megnyilvánulásáról” amint az Jennifer J. Raab elnöknek a zsidóellenes gyűlölet-bűncselekményeket elítélő nyilatkozatában elhangzott.

“Egy év végi Zoom foglalkozáson a vita nem kívánt mederbe terelődött, amikor a diákok kemény és egymásnak szögesen ellentétes álláspontokat és érzelmeket fogalmaztak meg a mostani közel-keleti konfliktus kapcsán” – mondták az iskola vezetői a Fox Newsnak. „Az incidenst követően a vezető tanár kölcsönös tiszteletre és empátiára szólított föl, és engedélyezte a vita folytatását kisebb csoportokban. A virtuális eszmecsere az eredeti terveknek megfelelően ért véget.”

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Izrael, New York University, Palesztina

[popup][/popup]