Washington: Deborah Lipstadt az antiszemitizmus elleni harc különmegbízottja

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Nyolc hónapos késedelem után Deborah Lipstadtot, az antiszemitizmus neves kutatóját az amerikai szenátus megerősítette az antiszemitizmus megfigyelésével és leküzdésével foglalkozó különmegbízotti tisztségben.

Deborah Lipstadt

A szenátusi szavazásra azért volt szükség, mert a tisztséget nemrég nagyköveti rangra emelték. A szenátus külügyi bizottsága kedden hagyta jóvá a jelölést, és 13:9 arányban a teljes szenátus elé küldte. A republikánusok közül mindössze két szenátor, Mitt Romney Utah államból és Marco Rubio Floridából szavazott mellette.

Jon Ossoff szenátor (Georgia) terjesztette be az indítványt az államában élő Lipstadt nevében, aki az atlantai Emory Egyetemen tanít és negyven éve foglalkozik az antiszemitizmus kérdésével.

Ossoff, aki zsidó, megemlítette dédszüleit, Izraelt és Annie-t, akik az 1910-es években az antiszemitizmus miatt menekültek el Kelet-Európából.

“Ha komolyan gondoljuk a “soha többé” szavakat” – mondta -, “akkor erősítsük meg Deborah Lipstadtot, hogy az Egyesült Államok nevében harcoljon az antiszemitizmus ellen”.

Tammy Baldwin, wisconsini demokrata szenátor, aki az ülésen elnökölt, összeszámolta a szavazatokat. “Úgy tűnik, az igeneké a terep” – mondta Baldwin. Nem voltak ellenzők.

Az amerikai zsidók, akik hónapokon keresztül kardoskodtak Lipstadt mellett és sürgették a szavazást, megkönnyebbülten fellélegeztek. Bár a pozíció célja az antiszemitizmussal kapcsolatos amerikai külpolitika előmozdítása, sok amerikai zsidó, akinek számára fájdalmas az antiszemitizmus növekedése otthon és külföldön, úgy érezte, hogy ez a döntés kritikus jelentőségű.

“Egy olyan korban, amikor világszerte növekszik az antiszemitizmus, megnyugtató, hogy a világ legrégebbi gyűlölete ellen egy fáradhatatlan harcos vállalja a küzdelmet” – áll az American Jewish Committee (AJC) közleményében.

2019-ben a demokrata Jacky Rosen szenátor segített bevezetni a kétpárti törvényjavaslatot az antiszemitizmus megfigyelését és leküzdését szolgáló különmegbízottról. A törvény a megbízottnak nagyköveti státuszt ad.

Washington Post

[popup][/popup]