Walter Homolkát kizárta a németországi (nem ortodox) rabbikar

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

Walter Homolka rabbit szerdán kizárták a németországi Általános Rabbikonferencia (Allgemeiner Rabbinerkonferenz, ARK) tagjainak sorából. Ezt az ARK elnöke, Andreas Nachama rabbi is megerősítette a Jüdische Allgemeine című lapnak.

Walter Homolka (Fotó Flickr.com)

Mint ismeretes, Walter Homolka rabbi, a németországi Potsdamban működő Abraham Geiger Kolleg társalapítója és rektora 2022 májusában lemondott minden tisztségéről, miután a Die Welt című német lap részletes cikkében Homolka házastársának (aki szintén férfi) szexuális visszaéléseiről közölt részleteket.

A szavazásra az ARK berlini ülésén került sor az alapszabályban előírt 19 szavazat kétharmados többségével. Nyolc rabbi szavazott Walter Homolka, a potsdami Abraham Geiger Főiskola – a németországi liberális rabbik képzési központja – korábbi vezetőjének kizárása ellen.

Homolkát masszív kritika érte, többek között a hatalommal való visszaélés vádja is felmerült ellene. A Németországi Zsidók Központi Tanácsa megvonta tőle a bizalmat.

Az ARK a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (Zentralrat) égisze alatt működő liberális és konzervatív (maszorti) rabbik testülete. Az ARK olyan rabbikat tömörít, akik mind a hivatalos zsidó gyülekezetekben (Einheitsgemeinde), mind az alternatív németországi liberális zsidó gyülekezetekben dolgoznak.

Mint az ARK szerda délután bejelentette, ugyanazon az ülésen a liberális Abraham Geiger Főiskola és a konzervatív Zacharias Frankel Főiskola két nemrég felavatott rabbiját is felvették a Rabbikonferencia tagjai közé. Ez “biztató jel a németországi nem ortodox rabbinátus pozitív fejlődése szempontjából” – áll az ARK sajtóközleményében.

Jüdische Allgemeine

[popup][/popup]