Vona a Reutersnek: elismerjük Izrael létezési jogát, identitását és érdekeit

Írta: jég - Rovat: Politika

Interjút adott Vona Gábor a Reuters budapesti tudósítójának, s ebben hangsúlyozta, hogy elfordul egykori szélsőjobboldali politikájától, a fősodor felé tart és az uralkodó Fidesz párt fő kihívója akar lenni 2018-ban.

Vona Gábor (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

A Reuters tudósítója megjegyzi, hogy a Jobbik korábban nyíltan szidalmazta a zsidókat, a melegeket és az idegeneket, egyenruhás osztagai romák által lakott városrészeken át masíroztak. A Jobbik inkább Oroszországgal, Iránnal és Törökországgal épített kapcsolatokat és nem az EU tagországaival.

A Reuters hangsúlyosan említi Vona Gábor hanukkai üdvözletét és megjegyzi, hogy a pártnak – Vona szerint is – van mit jóvátenni, de az eredmények, ígérete szerint, látványosak lesznek.

Míg az Orbán-féle Fidesz liberális múltjától elfordulva konzervatív pártként lépett hatalomra 1998-ban, addig Vona a baloldal szavazóira pályázik, mivel a baloldal a szétesés állapotában van. A baloldali szavazókhoz kell hidat építenünk, de nem a baloldali pártokhoz – mondta Vona a Reutersnek. „A Jobbiknak van üzenete korábbi bal- és jobboldaliaknak egyaránt.”

A pártelnök szerint az új, „modern konzervativizmus” progresszív és jobboldali programelemeket is tartalmaz, mint a környezetvédelem, az egyenlő bérek az EU-ban és a gazdasági növekedés bevándorlók nélkül.

A Jobbik elnöke külön kritizálta a kormányzó párt antidemokratikus lépéseit, mint pl. a civil szervezetek „kisöprését”. „Nehéz elhinni, de a Jobbik sokkal demokratikusabb politikai rendszert fog építeni, mint a Fidesz az elmúlt hét évben” – így Vona, aki szerint törzsszavazóik a választópolgárok 20 százalékát alkotják és ők a második legnépszerűbb párt a választók körében.

Ami a Jobbik hitelességi válságát illeti – szélsőjobboldali híveik elfordulnak tőlük, az új potenciális szavazók pedig nem bíznak bennük – Vona szerint ez az átmenet természetes velejárója.

„Kinőttünk a kamaszkorból, ahogy sok tizenéves látja, hogy rossz úton járt. Én is rossz úton jártam és a Jobbik is egy tizenéves volt, aki többször is nekiment a falnak, mire rájött, hogy az élet nemcsak feketéből és fehérből áll.

Ami a hanukkai üdvözlettel kapcsolatos felzúdulást illeti, Vona leszögezte: „Jól tettük, amit tettünk, aki kormányozni akar, annak szüksége van kapcsolatra minden vallásos csoporttal. Ugyanezt fogom tenni a következő évben is.”

A jövőben a Jobbik úgy tekint Izraelre, mint bármely más nemzetre. Izraelt lehet bírálni, éppúgy, mint Svédországot, de természetesen elismerjük az ország létezési jogát, identitását és azt, hogy hangot adjon érdekeinek” – hangoztatta Vona.

Kapcsolódó cikkünk:

Mitől válhatna a Jobbik a civilizált, demokratikus közélet részévé?

Címkék:Demokrácia, Fidesz, Hanukka, Jobbik, Orbán, Vona

[popup][/popup]