Volt vezérkari főnök: Szmotrics és Ben Gvir kinevezése veszedelmes hazárdjáték lenne

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Gadi Eisenkot, az Izraeli hadsereg korábbi vezérkari főnöke figyelmeztetett: a szélsőjobboldali Szmotrics kinevezése a védelmi tárca élére – tapasztalatlansága és keményvonalas nézetei miatt – “kaotikus környezetet teremtenének” az izraeli védelmi erők számára. Ugyanilyen súlyos felelőtlenség Itamar Ben Gvir kinevezése belbiztonsági miniszterré:  Ben Gvirből „hiányzik a türelem, minden irányba lövöldözik anélkül, hogy [először] megértené a kihívásokat.”

Gadi Eisenkot

Isaac Herzog államelnök hivatalosan is megbízta Netanjahut a kormányalakítással. Netanjahu legerősebb partnere a kormányban a 14 mandátummal rendelkező Vallásos Cionizmus párt lesz.

Gadi Eisenkot, az IDF volt vezérkari főnöke pénteken arra figyelmeztetett, hogy a Vallásos Cionizmus elnökének, Becalel Szmotricsnak a kinevezése Izrael következő védelmi miniszterévé aggasztó “szerencsejáték” lenne, tekintettel keményvonalas nézeteire és biztonsági tapasztalatának hiányára.

Benjamin Netanjahu leendő miniszterelnök a hírek szerint több jelöltet is mérlegel a honvédelmi poszt élére köztük Szmotricsot, a Sasz elnökét, Aryeh Derit és a Likud képviselőjét, Joav Gallant, aki korábban az hadsereg déli parancsnokságának vezetője volt.

Eisenkotot, akit kedden iktatnak be a Knesszetbe a Nemzeti Egység párt képviselőjeként, a 12-es csatornán adott interjúban megkérdezték arról az ötletről, hogy Szmotrics legyen a védelmi miniszter. Eisenkot azt mondta, aggódik az ötlet miatt, és hogy ez “hazárdjáték” lenne.

“Hiányzik belőle a tapasztalat és a tudás” – kezdte a volt vezérkari főnök, megjegyezve, hogy “Izraelnek hatalmas külső és belső fenyegetésekkel kell szembenéznie”, amelyekkel Szmotrics nem biztos, hogy képes lenne megbirkózni.

Itamar ben Gvir és Becalel Szmotrics

“Világnézete nagyon problematikus – az IDF-ben szolgáló nőkkel, a területekkel, a Palesztin Hatósággal kapcsolatban… olyan nézetek, amelyek kaotikus környezetet teremtenének” – mondta a kérdezett.

Szmotrics valószínűleg a legjobboldalibb politikus lenne a poszton, aki nem csak a palesztin államot ellenezné, mint néhány elődje, hanem támogatná Ciszjordánia annektálását és a védelmi minisztérium polgári közigazgatásának feloszlatását, amely a terület polgári politikájáért felelős. Elképzelése szerint a ciszjordániai palesztinok rovására bővítené az izraeli telepesek jogait.

Szmotrics vallási alapon ellenzi a folyamatban lévő erőfeszítéseket is, hogy több nőt integráljanak a katonai harci egységekbe.

Elemzők megjegyezték, hogy a Jiszrael Bejtenu elnökét, Avigdor Libermant is keményvonalasnak tartották, aki számos radikálisabb javaslatát nem valósította meg, amikor védelmi miniszter lett. Szmotricsot azonban sokkal ideológiailag motiváltabbnak tartják, mint Libermant.

Eisenkot a 12-es csatornának azt is elmondta, hogy ha a Vallásos Cionizmus elnöke és második számú embere, Itamar Ben Gvir miniszterként megvalósítaná mindazokat a dolgokat, amiket beígértek, akkor Izrael nagyon nehéz időszak elé nézne.

Becalél Szmotrics őrizetben 2005-ben (Forrás: Twitter)

Mint mondta, aggasztja Ben Gvir “alázatosságának hiánya, és hogy minden irányba lövöldözik anélkül, hogy [először] megértené a kihívásokat”.

Ami Szmotricsot, mint lehetséges védelmi minisztert illeti, Eisenkot megjegyezte, hogy nincs katonai tapasztalata, mert szolgálatát elhalasztotta és lerövidítette, hogy jesivában tanulhasson.

2005-ben Szmotricsot letartóztatták a Gázai övezetből való izraeli kivonulás elleni tüntetések során. A Shin Bet biztonsági szolgálat három hétig tartotta fogva, mivel fenntartotta hallgatási jogát, és nem volt hajlandó együttműködni a nyomozással. Szmotrics a letartóztatására „büszkeséggel” tekint vissza.

Dvir Kariv, aki akkoriban a Shin Bet egyik vezető ügynöke volt, pénteken a 12-es csatornának elmondta, hogy Szmotrics 2005-ben egy aktivistákból álló csoport tagja volt, akik nem demokratikus eszközökkel próbálták megállítani a gázai kivonulást – többek között, Kariv állítása szerint, azt tervezték, hogy megzavarják a forgalmat egy főútvonalon azzal, hogy olajat öntenek az útra, aminek potenciálisan pusztító következményei lehettek volna.

Az izraeli hatóságoknak soha nem sikerült vádat emelniük Szmotrics és társai ellen, mert a Shin Bet nem akarta, hogy a forrásaikat fel fedjék, de Kariv szerint “ha terveik megvalósultak volna, az káoszt okozott volna az állam működésében”.

Times of Israel

Címkék:Becalél Szmotrics, BElbiztonsági miniszter, Itamar Ben-Gvir, Védelmi miniszter

[popup][/popup]