Volt Likud-miniszter: “Vétkeztem az ország szétszakításával” a Hamasz támadása előtt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Galit Distel Atbaryan, aki a háború elején lemondott posztjáról, most úgy látja, “megosztottságot és feszültséget okoztam, és ez a feszültség gyengeséget hozott” Izraelben, amit a Hamász kihasznált.

Galit Distel Atbaryan

A jelenlegi izraeli kormány volt minisztere vasárnap nyilvánosan bocsánatot kért, amiért hozzájárult a Hamász október 7-i pusztító támadása előtti, vitatott igazságügyi átalakítással kapcsolatos belső viszályhoz Izraelben.

“Része voltam annak a csoportnak, amely gyengítette az államot, ártott az embereknek, ártott az állampolgároknak, akik a mindennapi életben a barátaim, a társaim” – mondta Galit Distel-Atbaryan a 13-as csatorna híradójának adott interjúban az elmúlt egy év során tanúsított magatartásáról.

Distel-Atbaryan, aki az egy évvel ezelőtt megalakult radikális jobboldali kormányban a „public diplomacy” feladatkörét látta el (a kormányálláspont közvetítése a külföldi közönség felé), az országot mélyen megosztó igazságügyi reformprogram elkötelezett híve volt, és időről időre erős szavakkal ostorozva annak kritikusait.

A háború kirobbanása után néhány nappal lemondott miniszteri tisztségéről, elismerve, hogy újonnan létrehozott minisztériuma szükségtelen, befolyás nélküli és a “közpénzek pazarlója” volt. Azóta, mint mondta, “lángol haragot” érez Benjamin Netanjahu miniszterelnök ellen.

“Száz befolyásos ember – a politika, a média és a közösségi média területéről – sodort a szakadék felé 9 milliót” – mondta vasárnap a 13-as csatorna híradójának. Az izraeli lakosság körében kialakult mély szakadék meggyengítette a nemzetet és segített előkészíteni a terepet a Hamász gyilkos támadásához – vélte Atbaryan, elismerve, hogy ő is ebbe a csoportba tartozott.

“Egy másodperc alatt, villámcsapásként ért a felismerés. Hirtelen rájössz, hogy minden, amit eddig tettél és jónak gondoltál, valójában rossz volt. Szakadást, megosztottságot és feszültséget okoztam, a feszültség pedig gyengeséget eredményezett. És ez a gyengeség egyik oka volt a [Hamász által október 7-én elkövetett] mészárlásoknak ” – mondta.

“Itt vagyok, és elmondom nektek és a demokratikus-szekuláris közvéleménynek – vétkeztem előttetek. Fájdalmat okoztam nektek, miattam kellett féltenetek az életeteket. Bocsánatot kérek ezért”.

Galit Distel Atbaryan a Kneszetben 2023. február 6-án

Napokkal azután, hogy Netanjahu kormánya felesküdött, egy széles körben vitatott törvénytervezetet terjesztett be, amelynek célja az igazságszolgáltatás befolyásának csökkentése, és a bírósági rendszer feletti nagyobb politikai ellenőrzés biztosítása volt. Ez példátlan tömeges tiltakozó megmozdulást váltott ki Izraelben, melynek során hetente százezrek vonultak az utcára.

A háború kezdete előtt a koalíciónak sikerült elfogadtatnia az “észszerűségi” záradékot, amely megtiltotta minden bíróságnak, hogy a kormány és a miniszterek döntéseit az “észszerűség” bírói mércéje alapján mérlegelje. Ezzel korlátozta a Legfelsőbb Bíróság hatáskörét az ilyen döntések megsemmisítésére. A jogszabály többi részével a háború kezdete óta gyakorlatilag nem foglalkoztak.

Distel Atbaryan elmondta, hogy október 7-én reggel, a háború kezdetén a párja felébresztette, és azt mondta neki, hogy “kelj fel, a világ szétesik”. Az “első, ami eszembe jutott, az volt – ‘ezt te tetted. Te gyengítetted meg a nemzetet” – emlékezett vissza.

Az október 7-i támadás óta – amelyben a Hamász több ezer terroristája átrontott a gázai határon, és mintegy 1200 embert mészárolt le Izraelben, többségében civileket, további mintegy 240 embert túszul ejtve – több magas rangú izraeli tisztviselő kijelentette, hogy felelősséget vállal azért, hogy nem tudták megakadályozni a támadást, és nem semmibe vették a figyelmeztetéseket. Netanjahu nem volt ezek között.

Hamasz támadás 2023 október 7-én

Izraelben a politikai választóvonal mindkét oldalán vannak olyanok, akik szerint a jogi reformok okozta megosztottság meggyengítette az országot, ami oka volt az október 7-i Hamasz mészárlásnak. Mások elutasítanak minden kapcsolatot a kettő között.

Distel Atbaryan mea culpája volt az egyik első alkalom, amikor a kormánypárt egyik tagja vállalta a közvetett felelősséget a Hamász október 17-i támadását megelőző súlyos belső megosztottságért.

Atbaryan korábban Netanjahu egyik legharcosabb támogatója volt, és a kormány ellenfeleit agresszíven kritizáló kijelentéseivel hívta fel magára a figyelmet. Gyakran került a címlapokra éles beszólásaival. Egy nyári kabinetülésen állítólag heves vitába keveredett Galit Gamliel hírszerzési miniszterrel, akinek így szólt be: “Harapj csak, te idióta, senki sem szeret téged a Likudban”.

Áprilisban azt állította, hogy a hadsereg, a rendőrség és a média magas rangú tisztviselőiből álló „mély állami hálózat” a kormány megbuktatásán dolgozik. Márciusban pedig visszatetszést váltott ki, amikor dühödt beszédében azt mondta, hogy a holokauszt során “az önök családjait égették el” – utalva askenázi származású politikusok egy csoportjára, amely őt és tevékenységét kritizálta.

ToI

[popup][/popup]