„Vírusfalva”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Le Soir belga napilap augusztus 7-i számában megjelent karikatúrán Antwerpen ortodox zsidó negyedét mint „koronavírus falut” mutatják be.

Pierre Kroll karikaturistának már korábbi, sokak szerint antiszemita ízű rajzai miatt is magyarázkodnia kellett. A mostani egy „Látogasson el Antwerpenbe” feliratú turistabuszt ábrázol. A közelben egy ortodox zsidó kerékpározik, a házak fölött keselyűk repülnek. A sofőr felett a hangosanbeszélőből ez hallatszik: „Az állatkert után most a koronavírus falut fogjuk megtekinteni.”

Richard Kennigsman az ismert humorista írja a Facebookon, hogy „ő ugyan nem nevezné Krollt antiszemitának, de rajzait annál inkább.”

Joel Rubinfeld, a belga antiszemita ellenes liga elnöke szerint a karikatúra „újabb bizonyítéka annak, hogy Kroll mániákusan visszatér a zsidó témához.” A mostani rajz semmiség a korábbiakhoz képest; az egyiken egy gazdag zsidó gyémántkereskedő szélesen mosolyog az adóhivatalban, rosszkedvű szegények társaságában.

Egy 2010-es interjúban Kroll arról beszélt, mennyire utálja, amikor antiszemitizmussal vádolják, „mert ő ugyan nem az”, és „sok zsidó barátja van”.

Antwerpen ortodox zsidó közösségében kevesebb mint húszan haltak meg a járványban, mert még idejében bevezették a szigorú fertőzés elleni intézkedéseket

A Le Soir két szerkesztője nem kívánt nyilatkozni a JTA-nak.

JTA – Bassa László

Címkék:karikatúra, koronavírus, Le Soir, ortodox zsidók

[popup][/popup]