Vezérkari főnök: A szolgálatmegtagadás miatt Izrael léte kerülhet veszélybe

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Herzi Halevi szerint a hadsereg “kohéziója sérült” a politikai zűrzavar közepette; sürgette a tartalékosokat, hogy térjenek vissza a szolgálatba; szerint Izrael nem tud “államként tovább létezni” erős, egységes hadsereg nélkül.

Herzi Halevi

Az Izraeli Hadsereg vezérkari főnöke, Herzi Halevi altábornagy vasárnap arra figyelmeztetett, hogy az Izraeli Védelmi Erők egysége “veszélyesen” sérült, mivel több ezer tartalékos megfogadta, hogy befejezi önkéntes szolgálatát, tiltakozásul a kormánynak az igazságszolgáltatás átalakítására irányuló lépései ellen.

Halévi felszólította a tartalékosokat, hogy térjenek vissza a szolgálatba. Figyelmeztetett, hogy Izrael egzisztenciális veszélyben lenne a “legjobb” katonákat is magában foglaló, egységes hadsereg nélkül.

“Ha a hadseregünk nem erős és egységes, és ha a legjobbak nem szolgálnak benne, akkor nem leszünk képesek államként tovább létezni a régióban” – mondta Halevi.

“Mindent megtettünk, hogy a hadsereget távol tartsuk a vitától, de az izraeli társadalomban tapasztalható megosztottság intenzitása olyan súlyos, hogy belerángattak minket, és a hadsereg kohéziója sérült” – írta a vezérkari főnök a katonáknak írt (héber nyelvű) levelében. “Kötelességünk megakadályozni, hogy ezek a repedések tovább szélesedjenek”.

Halevi biztosította a katonákat, hogy még nem késő helyrehozni azokat a károkat, amelyeket a jogi átalakítás körüli vita okozott az IDF egységének.

“Egyik szolgálattevőnek sincs joga azt mondani, hogy nem szolgál többé, nincs joguk nem megjelenni a szolgálatban, vagy megtagadni egy parancsot” – mondta.

Times of Israel

[popup][/popup]