Vegyesházasságok aránya – az orosz és a magyar zsidók az élen

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

Az ortodox közösséget leszámítva az európai zsidók 35-50 százaléka vegyes házasságban él.

Vegyes házassági szertartás 2011-ben Bostonban

Oroszországban a legmagasabb a zsidó vegyesházasságok aránya, ezt követi Magyarország, Németország és az Egyesült Államok – derül ki az Institute for Jewish Policy Research (JPR) tanulmányából. A jelentés szerint jelenleg az európai nemzeteknél a legmagasabb a vegyesházasságban élő zsidók aránya.

A tanulmányt Dr. Daniel Staetsky, a londoni JPR munkatársa készítette. Az elmúlt években nem sok ilyen tanulmány készült. A JPR által létrehozott exkluzív adatbázis azt mutatja, hogy a vegyesházasságok aránya országonként rendkívül eltérő. A vizsgált 10 országban él a világ tíz legnagyobb zsidó közössége. Ezek közül Izraelben a legalacsonyabb a vegyesházasságok aránya: a JPR szerint az izraeli zsidók mindössze 5 százaléka házasodik nem zsidó partnerrel.

Ezt követően Belgiumban 14 százalék a vegyesházasság aránya a zsidó közösségben, Ausztráliában 20, az Egyesült Királyságban 22, Kanadában 23, Franciaországban 24, Ausztriában 30, az Egyesült Államokban 45, Németországban 46, Magyarországon 55, Oroszországban pedig 63 százalék.

A JPR emellett megjelenítette a különböző vallási irányzatok körében mért házasodási arányokat az Egyesült Államokban, és 12 európai országban. Európában a szekuláris zsidók körében a vegyesházasság aránya 48 százalék, a reform és progresszív mozgalomhoz tartozó zsidók körében 35 százalék, a maszorti/konzervatív zsidók körében pedig 11 százalék. Az európai ortodox zsidók között csak 3 százalék köt vegyesházasságot.

Ahogy az európai ortodox közösségek eltűnnek, úgy nő a zsidó vegyesházasságok aránya.

Emellett a JPR szerint a 2020-as években az európai zsidók 20-35 százalékának lesz nem zsidó házastársa azok között, akik formális házasságban élnek. Az európai ortodox közösség megszűnésével, az európai zsidók 35-50 százalékának lesz nem zsidó házastársa. Az Egyesült Államokban a házasságban élő amerikai zsidók 43 százalékának van nem zsidó házastársa.

A Dr. Daniel Staetsky által végzett, és a Chabad Lubavicshoz közel álló Európai Rabbitanács (RCE) által finanszírozott kutatás „élesen rávilágított az asszimiláció jelenségére, és rabbijainktól elvárjuk, hogy különböző megoldási módokat fogalmazzanak meg” – mondta Menachem Margolin rabbi, az RCE elnöke.

Az RCE vezérigazgatója, Aryeh Goldberg rabbi hozzátette, hogy “a konferencia igazi ébresztő hívás minden európai rabbi és zsidó közösség számára, hogy erősítsék a zsidóság asszimilációja elleni tevékenységet a fiatalok, valamint a teljes zsidó lakosság körében”.

jpost.com

[popup][/popup]