Végre az ENSZ is elismeri: a Hamasz szexuális erőszakot és kínzást követett el október 7-én

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Hamasz valószínűleg tömeges csoportos nemi erőszakot és nők elleni egyéb kínzásokat követett el az október 7-i, dél-izraeli mészárlása során, és még ma is bántalmazza a Gázában túszként tartott nőket – közölte az ENSZ főtitkár különleges képviselőjének irodája hétfőn, régóta várt jelentésben.

A Hamasz látogatásának nyomai: egy kiégett ház ablaka Beri kibucban

A megállapítások az ENSZ-szakértők kéthetes vizsgálatát követik, amelyet január 19. és február 14. között folytattak a konfliktusok során tapasztalt szexuális erőszakkal kapcsolatban.

Pramila Patten, a csoport különmegbízottja vezette a vizsgálatot.

“(Az ENSZ-bizottság képviselői) Hiteles közvetett információkat is gyűjtöttek, amelyek a szexuális erőszak bizonyos formáira utalhatnak, beleértve a nemi szervek megcsonkítását, a szexuális kínzást, vagy a kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódot” – áll a jelentésben a különböző hírügynökségek, köztük a Reuters, és a Times of Israel által megosztott idézetek szerint.

Pramila Patten azt is elmondta, hogy a csapat „egyértelmű és meggyőző információkat talált arról, hogy egyes Gázába hurcolt túszokat konfliktusokkal összefüggő szexuális erőszak különféle formáinak vetették alá, és ésszerű azt feltételezni, hogy az ilyen erőszak a túszok esetében még ma is folytatódhat”.

Október 7-én a Gázát ellenőrző Hamasz palesztin terrorista csoport megszállta a szomszédos Izrael Gázával határos területeit, és 1200 embert, főként civileket lemészárolt, további ezreket megsebesített, és több mint 200 túszt rabolt el.

A Hamasz brutalitása már tragédiát követő napon sokkolta a világot, miután számos szemtanú és áldozat beszélt a nemi erőszakról, kínzásról, lefejezésről és holttestek megcsonkításáról.

És ugyancsak az első a naptól fogva igyekeztek szélsőbaloldali agitátorok azt sulykolni, hogy a szexuális zaklatással kapcsolatos vádakat nem kell kivizsgálni, továbbá megpróbálták azokat a palesztinellenes rasszizmus és iszlamofóbia ellenvádjaival hitelteleníteni.

„Hallották nemi erőszakról és szörnyű szexuális visszaélésről szóló beszámolókat” – mondta Gilad Erdan izraeli ENSZ-nagykövet hétfői beszédében. „Ezeket a vallomásokat hivatalos elismerésben részesíti az ENSZ szexuális erőszakkal foglalkozó különleges képviselője, Pramila Patten. Továbbra is folytatják a csend és a közöny politikáját? Mi lenne, ha ezek az áldozatok az Önök lányai, unokái lennének? Továbbra is figyelmen kívül hagynák őket, vagy azonnali cselekvést követelnének?

A múlt hónapban az izraeli Association of Rape Centers jelentést adott ki, amely részletezi a Hamasz által elkövetett szexuális erőszakáról szóló megrázó beszámolókat. A dokumentum 35 oldalon át ismerteti az izraeli nők által elmondott tényeket. Néhány nőt az aktus után, néhányat közben megöltek. A Hamasz terroristái az általuk meggyilkolt áldozatok holttestét is meggyalázták, megcsonkították a nemi szerveiket, és férfiakat is megerőszakoltak.

„A legfrissebb ENSZ-jelentés élesen részletezi a Hamasz október 7-i atrocitásait, beleértve a tömeggyilkosságokat, nemi erőszakot és szisztematikus szexuális bűncselekményeket” – mondta Israel Katz izraeli külügyminiszter hétfőn X-en közzétett nyilatkozatában. „Itt az idő a cselekvésre Antonio Guterres. A Hamaszt globálisan terrorista entitásként kell elismerni, a Hamaszt támogató országokat a terrorizmus szponzorainak kell minősíteni. Az UNRWA Gázából való eltávolítása elengedhetetlen, és a túszok azonnali szabadon bocsátását prioritásként kell kezelni.”

Algemeiner

[popup][/popup]