Vallásszabadság, keresztényüldözés, antiszemitizmus

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

Amerika- és zsidóellenes kirohanás egy keresztényüldözésről rendezett budapesti konferencián.

A Trump kormány tíz nappal ezelőtt hozta létre a Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetségét ( International Religious Freedom Alliance ), amelyhez 27 ország, köztük Magyarország csatlakozott azon melegében. Magyarország egyébként első uniós országként lépett be a Trumphoz kötődő szövetségbe, és február elején Szijjártó Péter személyesen utazott a washingtoni alakuló ülésre.

Szíjjártó Péter a Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetsége alakuló ülésén (forrás: s4c.news)

Ezzel kapcsolatban érdemes felidézni egy tavaly novemberi történetet, amelyről – legjobb tudomásunk szerint – egyetlen magyar híradás sem tudósított.

A botrányos eset tavaly, a november 26-28 között a keresztényüldözésről rendezett budapesti nemzetközi konferencián esett meg. Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is felszólaltak, számos külföldi vendég volt jelen és az Egyesült Államokat is több politikus képviselte.

Bonnie Glick asszony, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának befolyásos igazgatóhelyettese is eljött Budapestre. Glick befolyásos konzervatív republikánus, Trump támogatója és zsidó vallású. Miután visszatért az USA-ba, nyilatkozott a Jewish Telegraphic Agency (JTA) hírügynökségnek.

Bonnie Glick a tanácskozáson

A budapesti konferencia egyik díszvendége volt ugyanis a maronita keresztény Gebran Bassil, aki akkor még libanoni külügyminiszterként jelent meg, és aki az MTI szerint arról beszélt, hogy a Közel-Keleten élő keresztények száma mára jelentősen csökkent, nagyrészük elhagyta szülőföldjét.  Például Libanonban egyharmadára esett vissza a számuk. Ha a keresztények eltűnnek Krisztus hazájából, nem lesz értelme a védelmüknek – figyelmeztetett.

Azt viszont nem említette az MTI tudósítása, hogy Bassil szerint Izrael, az Egyesült Államok, a nyugati országok és általában “a zsidók” is felelősek a Közel-Keleten élő keresztények számának csökkenéséért. Bassil azt is „elfelejtette” megemlíteni, hogy az Irán által támogatott Hezbollah terrorszervezet milyen szerepet játszik a keresztények üldözésében. A JTA kommentárja szerint Bassil célja az volt, hogy Iránt valamiképpen kihagyja a keresztényüldözésést felelős tényezők közül.

Gebran Bassil és Orbán Viktor

A jelenlévők meghökkenve hallgatták Bassil beszédét. Glick a 13 perces antiszemita kirohanást „szörnyűségesnek” nevezte. Glick egyike azoknak, akik szerint az USA-nak nem kellene támogatnia azokat a libanoni maronita keresztény politikusokat, akik elnézőek a Hezbollahhal szemben. Hiszen a Hezbollah illegális rakétagyárat működtet, amelyet a kormány eltűr, annak ellenére hogy Pompeo amerikai külügyminiszter figyelmeztette a libanoniakat: a rakétákat az Izrael elleni terrormerényletekre használják fel.

Glick felszólalásában – az MTI szerint – a keresztény közösségek megerősítésének fontosságát hangsúlyozta, valamint kitért a magyar kormánnyal kötendő megállapodásra is a rehabilitációs projektek összehangolásáról. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy a keresztényüldözés mellett a más vallások elleni intoleranciát sem lehet elhallgatni, és hosszasan beszélt a zsidóüldözésről és antiszemitizmusról. Megemlítette azt is, hogy Irán üldözi a Bahai vallási kisebbséget, és utalt arra, hogy elfogadhatatlan a keresztényüldözés elleni harcot antiszemita szólamokkal fűszerezni, elhallgatva a más vallási kisebbségek elleni megkülönböztetést.

Bonnie Glick és Szíjjártó Péter

Budapesti tartózkodásáról szólva Glick bírálta a Terror Háza Múzeumot is, de az már egy másik cikk témája.

 

Címkék:antiszemitizmus, Bonnie Glick, Gebran Bassil, keresztényüldözés

[popup][/popup]