Válaszul az igazságügyi reformra két izraeli startup cég kivonja tőkéjét az országból

Írta: Szombat - Rovat: Gazdaság, Politika

A 2021-ben 3.7 milliárd dollár értékűre becsült Papaya Global olyan cégeknek nyújt bérszámfejtési szolgáltatásokat, mint a Microsoft és a Toyota.

Két izraeli start-up vállalkozás szándékozik kivonni pénzeszközeit Izraelből, válaszul a Netanjáhu kormány tervezett igazságügyi reformjaira  – jelentették be csütörtökön.

”Benjamin Netanjáhu miniszterelnök bejelentette, hogy el van szánva olyan reformok végrehajtására, amelyek ártalmasak a demokráciára és a gazdaságra nézve. Ezért a Papaya Global cégnél üzleti döntést hoztunk arról, hogy pénzeszközeinket kivonjuk Izraelből” – jelentette be Eynat Guez, a Papaya Global társalapítója és ügyvezető igazgatója. „ilyen reformokkal a háttérben nem biztosított, hogy nemzetközi gazdasági tevékenységet leszünk képesek folytatni Izrael központtal. Ez fájdalmas, de szükségszerű üzleti lépés.”

Az még nem világos, milyen akciókat szándékozik a vállalat végrehajtani.

A Papaya Global lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy globális munkaerő-állományukat egyetlen platformon tartsák nyilván. A cég sorban másodszor szerepelt a Forbes Cloud100 éves listáján. 700 üzleti partnere között olyan óriáscégek szerepelnek, mint a Microsoft, a Toyota és a General Dynamics; értékét 3.7 milliárd dollárra becsülték 2021-ben.

A Tal Barnoach által alapított Herclija központú Disruptive Technologies Venture Capital – ugyancsak csütörtökön jelentette be, hogy pénzeszközeit kivonja Izraelből. A kockázati tőkealapokat kezelő cég 250 millió dollár fölött rendelkezik.

“Amennyiben a reform – ami egy jogi puccs – megvalósul, Izrael Államban gazdasági instabilitás következik be. Egyetlen hatóság fog dönteni minden ügyben, így az adózási változásokról és arról, hogyan működjenek a cégek… A gazdaság alapja a stabilitás. Jelenleg Londonban vagyok, befektetőimmel tárgyalok, akik nagyon aggódnak. Azt mondják, hogy amennyiben a reform megvalósul, nem biztos, hogy továbbra is befektetnek Izraelben, és lehet, hogy változtatnak, mert nem akarják, hogy tevékenységük egyetlen hatóságtól függjön. … Ez világos üzenet: mindez a banki tevékenységet is érinteni fogja Izraelben, a lakosságnak pedig kevesebb pénz jut” – mondja Barnoach.

Lapid: Netanjáhu gyönge

A bejelentésekre reagálva Jair Lapid ellenzéki vezető a Twitteren üzente: „Netanjáhu gyönge és gazdasági katasztrófába sodorja az országot.”

Miki Zohar kulturális és sportminiszter válasza: “Nem törünk meg, ne bízzatok benne. A reform megvalósul.”

Eynat Guez, a Papaya Global ügyvezetője határozottan ellenzi a tervezett reformot.

Szerdai Twitter üzenetében egy cikkre hivatkozott, amiben a Bank of Israel kormányzója  figyelmezteti Netanjahut a reform gazdasági hatásaira: „Ez demokráciánkról, hi-tech nemzetünkről szól.  Izrael a szabadságért küzd.”

Jpost.com– Bassa László

 

 

Címkék:Izrael, jogi reformok, tőkekivonás

[popup][/popup]