Választás előtti helyezkedés az izraeli politikai palettán

Írta: Bassa László - Rovat: Politika

Az általános választások közeledtét több változás is jelezte szeptember első felében. Erről az orosz nyelvű izraeli STMEGI internetes tévécsatorna heti híradója számolt be:

Первые союзы и провалы на выборах в Кнессет

Новостью приятной для одних и неприятной для других участников выборов в Кнессет 25-го созыва стали две попытки объединения партий – состоявшаяся и не состоявшаяся. Идея фикс нынешнего премьер-министра и лидера левоцентристской коалиции Яира Лапида – объединение двух левых партий-аутсайдеров – Аводы и Мерец #израиль #политика #выборы

Jair Lapid ügyvezető miniszterelnök a jelenlegi koalíció választási sikerét csak úgy tudta elképzelni, ha a két baloldali párt, a Kneszetben hét mandátumos Munkapárt és a hat képviselővel rendelkező Merec közös listát állít. A mostani helyzet alapján egyenként legföljebb 5-6 helyre számíthatnak novemberben, sőt akár a választási küszöb megugrása is problémát jelenthet számukra. Úgy tűnik azonban, hogy a két kardos hölgy – az Avoda elnöke, Merav Michaeli és a Merec vezetője, Zehava Gal-On – nem tudtak megegyezni, és a két párt külön indul. A Jes Atid esélyét 25 mandátum körülinek becsülik.

Másfél hónapja a Jamina politikusa, Ajelet Saked, a jelenlegi belügyminiszter választási szövetséget ajánlott a Derekh Erec vezetőjének, Joaz Gendelnek. A tömörülés a Cionizmus Szelleme nevet vette föl. A napokban a frigy fölbomlott, Saked visszatért korábbi pártjához, és első annak választási listáján. Gendel pedig úgy döntött, hogy fölhagy a politikával. A kommentátorok szerint a szövetség cionizmusából csupán a szellem hiányzott…

Sakedet sokan nevezik politikai gazellának. (Ajelet héberül gazellát jelent.) Pályafutását a Likudban kezdte, majd négy éven keresztül a Bajit Jehudi (Zsidó Otthon) delegáltjaként ült a Kneszetben, és aktívan politizált. Később Naftali Bennett-tel több pártot is alapított, többek között a vallásos cionista Jaminát. Saked a mostani koalíciós kormány belügyminisztere. Jelenleg ismét a Zsidó Otthon vezetője. ĺgéretet tett Netanjáhunak, hogy választási sikere esetén őt fogja javasolni miniszterelnöknek.

A vallásos askenázi pártok szövetségét (Jáhádut Hátora Egyesült Tórapárt) két tömörülés, a Degel Hátora és az Agudat Jiszróel alkotja. A mostani koalíció álláspontja velük szemben az volt, hogy iskoláik csak akkor részesülhetnek állami támogatásban, ha a közismereti tárgyakat (matematika, héber nyelv, angol, stb.) is fölvesznek a tantárgyak közé. Netanjáhu viszont a követelés visszavonását és miniszteri székeket ígér nekik győzelme esetén. Iskoláiknak és jesiváiknak a vallási oktatás fejlesztése céljából három milliárd sékel támogatást helyezett kilátásba.

Avigdor Lieberman pénzügyminiszter körül két botrány robbant ki a múlt héten. Korábbi munkatársa, Joszi Komisza azzal vádolta meg, hogy százezer sékelt ajánlott neki, amennyiben elteszi láb alól a rendőrség főnökét. Lieberman bírósággal fenyegetőzik. Másik nyilatkozatában Liberman Göbbelséhez és Sztálinéhoz hasonlította Netanjáhu stílusát – ezt még Gantz és Lapid is sokallotta.

A verbális inzultusok amúgy is folyamatosan napirenden vannak: Nadav Jacobi újságíró az Ocma Jehudit párt vezérét náci szemétnek nevezte, Ahmad Tibi arab képviselő pedig nácinak és pimasz bevándorlónak Liebermant.

[popup][/popup]