Vacsorával köszönték meg a zsinagóga-felújítást a török zsidók

Írta: Polgár György - Rovat: Hagyomány, Politika

Iftar

Június 18-án kezdődött az iszlám böjti szent hónapja, a Ramadán. A muszlim holdnaptár kilencedik hónapjában napkeltétől napnyugtáig tilos enni és inni, illetve általában tartózkodni kell minden testi örömtől. Az egész napos éhezést és szomjúzást este megtörik és kezdetét veszi az ú.n. iftár: barátok, rokonok, szomszédok lakomára hívják megy egymást, üzletemberek partnereiket látják vendégül.

Június végén különleges iftárra került sor Törökországban. Az ottani zsidók mintegy 700 muszlim vendéget hívtak meg a török-görög-bolgár hármas határ közeli Edirne város Nagy Zsinagógájához (Büyük Sinagogu). A Törökországi Zsidó Hitközség vezetője, Ishak Ibrahimzadeh elmondása szerint így kivánták kifejezni köszönetüket a város lakóinak és az Alapítványok Főigazgatóságának a zsinagóga ez év márciusában befejeződött felújításáért. A kóser és halal szempontból egyaránt megfelelő vacsorát, melyen többek között Osman Güneren, az alapítvány edirnei igazgatója is részt vett, a zsidó közösség vezetői személyesen szolgálták fel.

AVRUPA'NIN ÜÇÜNCÜ, BALKANLARIN İSE EN BÜYÜK SİNAGOGU OLAN EDİRNE BÜYÜK SİNAGOGU’NDA RAMAZAN AYINDA İLK KEZ İFTAR VERİLECEK. (KORAY USTABAŞI/EDİRNE-İHA)

A felújított edirnei zsinaóga belülről

Európa 1907-ben épült második legnagyobb zsidó templomát több mint négy éves restaurálás után adták át. Az épületet 1969-ban a helyi zsidóság megfogyatkozása miatt bezárni kényszerültek. Az évek során állapota annyira leromlott, hogy 1997-ben majdnem összedőlt.  Később valamelyest rendbe hozták és múzeumként hasznosították.

A zsidó templom renoválása egyenlőre inkább társadalmi-politikai szempontból jelentős, mintsem vallási okokból. A városnak ugyanis ma márcsak egyetlen egy zsidó származású lakosa van, így istentiszteletre alig van igény. Nincs is állandó rabbija az 1200 hívőt befogadni képes Nagy Zsinagógának. Ibrahimzadeh reményei szerint ez megváltozhat, mivel arra számít, hogy az imaház ismét ide fogja vonzani a környék vallásos zsidóit.

Márciusi megnyitása óta mintegy 25.000 látogatója volt az edirnei zsinagógának – többségük minden bizonnyal nem zsidó, mert az egész törökországi zsidóság létszáma nem haladja meg a 18.000 főt.

Edirne felavatás

A zsidó közösség tagjai a zsinagóga újraavatásakor

 

[popup][/popup]