Ultraortodoxok a fedélzeten

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

Sajtóhírek szerint néhány felbőszült ultraortodox a pilótafülkébe is be akart törni.

Képünk illusztráció

Jómagam is tanúja voltam már amerikai belföldi járaton, hogy egy ultraortodox zsidó férfi megtagadta ülésének elfoglalását, mert nem a felesége, hanem egy ismeretlen nő ült volna mellette.  Általában zavart magyarázkodás után az utaskísérők találnak megfelelő elhelyezést mindenki számára, de a probléma egyre több légitársaságot és járatot érint.

Azt is tapasztaltam már, hogy ultraortodox utasok megtagadták a számukra előre megrendelt kóser ételcsomag elfogyasztását, mert a kóserságot bizonyító pecsétet, az un. hechsher-t nem találták megfelelőnek.

Nemrég viszont olyan jelenetek játszódtak le két Amerikából induló El Al járaton, amelyek elgondolkoztatták a repülésbiztonsági szakértőket is.  Két El Al járat is közlekedik naponta New Yorkból Tel Avivba és a csütörtökön induló járatok menetrendjét úgy tervezték meg, hogy a gépek egy nappal később, pénteken még jóval a szombat beállta előtt landolnak a Ben Gurion repülőtéren.  Csakhogy november 15-én csütörtökön hóvihar volt New Yorkban és a gépek késve indultak.  Csupán útközben derült ki, hogy nem tudják behozni az időveszteséget, és a szombat beállta után fognak landolni Izraelben. A fedélzeten erre valóságos lázadás tört ki. Sajtóhírek szerint néhány felbőszült ultraortodox a pilótafülkébe is be akart törni.

Lázas tanácskozás után az El Al bürokratái elhatározták, hogy az egyik gép Rómában, a másik pedig Athénban fog leszállni, ahol még a szombat beállta előtt kiengedik a vallásos utasokat.  Azok ott töltik a hétvégét, természetesen az El Al költségén, míg a többiek folytatják a repülést.

Igen ám, de közben az egyik járaton egy utas súlyosan megbetegedett, és a pilóta úgy határozott, hogy mielőbb visszatérnek Tel-Avivba. Ismét lázas tanácskozás kezdődött amibe a jeruzsálemi Főrabbinátus is bekapcsolódott. Yitzhak Yosef szefárdi főrabbi úgy döntött, hogy erre a járatra vonatkozik a pikuach nefes szabálya, vagyis életet ment, ezért fel van mentve más szabályok alól, így nem kell leszállnia Rómában, ahogyan azt korábban tervezték, hanem egyenesen Tel Avivba repülhet ahol a szombat beállta után landolt. A beteg utasra a kiszállásnál mentő várt.  A másik járat Athénben landolt.

Az ultraortodox utasokkal kapcsolatos problémák miatt néhány hónapja az El Al új utasszabályzatot léptetett életbe.  Azt az utast, aki megtagadja helyének elfoglalását eltávolítják a járatról. Azoknak az ultraortodoxoknak, akik nem értenek egyet a szabállyal azt javasolják, hogy ne repüljenek.

 

Címkék:EL AL, Ultraortodoxia

[popup][/popup]