Ultraortodox zsidók jól kijönnek a brit nacionalistákkal

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az emelkedő lakásárak hatására néhány ultraortodox zsidó család a brit fővárosból a közeli Canvey Islandbe települt, ahol – a kulturális különbségek ellenére – jól kijönnek a helyiekkel.

Két új lakó Convey Islanden (fotó: Cnaan Liphshiz/JTA)

A Temze folyó deltájában található, meglehetősen elhanyagolt külsejű település osztrigájáról, a hűs tengeri szellőről és lakóinak konzervatív felfogásáról ismert. A Canvey Island választókerületben a Brexit a 2016-as népszavazáson 72 %-os támogatást élvezett, ami 21 százalékponttal haladta meg az országos átlagot; ezzel az Egyesült Királyság 650 választókerületéből a harmadik helyet foglalta el. Az EU-ból történő kilépés hívei szerint ezzel visszaáll a brit szuverenitás, miután megszűnik az európai beleszólás a brit belügyekbe.

Az ellenzők állítják, hogy az elszakadással az idegengyűlölet tovább növekszik. Így Canvey Island aligha tűnik megfelelő helynek egy ultraortodox gyülekezet megalapítására. Márpedig mintegy négy éve éppen ez történt.

A 33 éves Joel Friedman hétgyermekes londoni családapa Stamford Hill ultraortodox negyedéből, maroknyi barátjával együtt ugyancsak 2016-ben döntött az áttelepülésről Canvey Island elővárosba. Mostanra a gyülekezet 76 családból áll. Friedmanéknak Londonban évi több mint egymillió fontot kellett volna fizetni egy háromszobás lakás bérletéért. Az új helyen a felét fizetik.

„Ismeretségi körünkből többen óva intettek az átköltözéstől, mondván hogy ott csupa rasszista él, akik a Brexitre szavaztak.” Hozzáteszi, az ultraortodox zsidók legalább olyan megosztottak voltak a kérdésben, mint a brit társadalom. Ám kiderült, hogy – kisebb súrlódásoktól eltekintve – sikerült jószomszédi viszonyt kialakítani az őslakókkal.

Tony Eaton, az egyik konzervatív és Brexit-hívő szomszéd hamisítatlan brit understatementtel fogalmaz: „Semmivel sem rosszabbak, mint akárki más. Ők is, mi is a saját dolgunkkal foglalkozunk, és nem szólunk bele a másokéba.” Eaton és társai maguk is – népes családjukkal együtt – a 70-es években, a kellemes környezet és az alacsonyabb lakhatási költségek miatt települtek Canvey Islandbe. Mintegy 50 éve kezdett London hangsúlyosan az ázsiai, afrikai és európai bevándorlók gyűjtőhelye lenni. Az ún. „fehér kirajzás” magyarázza, hogy 1983 óta – egy kivételtől eltekintve – minden választás tory győzelmet hozott Essex megyének ebben a választókerületében.

Tony Eaton. a brit “őslakó”, akit nem zavrnak az ortodox zsidók

„Mi is konzervatívak vagyunk, ők is azok” – mondja a hatgyermekes Jacob Gross, aki az ultraortodox gyülekezet biztonságáért felelős. „A nyilvánvaló különbségek dacára világlátásunk közel azonos.”

A 40.000 főt számláló Canvey Island lakóépületeinek száma 16.000.

A nagyvárosból történő kirajzás a brit zsidóság demográfiai szempontból is fontos jelensége. A nem ultraortodox zsidók körében a születési arány 1,98 a szülési korban lévő nők körében, az ultraortodoxok családokban a négy, sőt több gyermek, és a legalacsonyabb asszimiláció a jellemző. Az Institute for Jewish Policy Research közzétett felmérése szerint 2015-ben a zsidó gyermekek 47%-a született ultraortodox családba. Előrejelzések szerint 2031-re ők lesznek a zsidó kisebbségen belül a legnépesebb csoport.

Canvey Island zsidó közösségének központja a városcentrumtól másfél kilométerre található jesiva, ami egy korábbi iskolában kapott helyet. A rossz állapotban lévő épületben kóserbolt, zsinagóga és csinos rendezvényterem található. Sabat délutánonként a gyermekek a környező utcákban játszanak. Az ottani osztálytermekben 350 gyermek tanul, de ez nem hivatalos oktatási intézmény, mert annak engedélyeztetése bonyolult bürokratikus folyamat, és működését az állam felügyelné. Így a gyermekek magántanulóknak számítanak. Számos ultraortodox iskolát a bezárás fenyeget Nagy Britanniában, mert nincs szexuális felvilágosítás, az evolúció elmélete és más alapvető tárgyak oktatása is hiányzik a tanmenetből. Gyakorlatilag a nemeket szétválasztják, és a foglalkozások helyszínét kluboknak minősítik. Az épületben mikve (rituális fürdő) is helyet kapott. Rabbijuk nincsen, de már keresnek. A Jewish Community of Canvey Island bejegyzett jótékonysági szervezet; jóvoltából a közeli uszodába járnak a gyerekek hetente egy alkalommal – fiúk és lányok külön-külön.

Canvey Island csupán egy a Londonból kitelepült ultraortodoxok gyülekezetek közül. Manchesterben is van ilyen közösség, Gateshead városában pedig már 8.000 főt számlál. Canvey Island mégis különlegesnek számít.

A közösség napi négy buszjáratot tart fenn Stamford Hill, azaz Észak-London felé. Mivel egyre többen igyekszenek kitelepülni, a gyülekezet bizottságot alakított, amely eldönti, hány újabb családot fogadnak be; szigorú korlátokkal. Attól tartanak ugyanis, hogy a növekvő kereslet felveri az ingatlanárakat. A kínálatot az biztosítja, hogy az egykori nagycsaládos szülők, nyugdíjasként kisebb lakásba költöznek, miután gyermekeik elhagyták a közös otthont. Ez biztosítja a helyet az újonnan jötteknek.

 

[popup][/popup]