Ukrajna: haláluk után 78 évvel helyezik örök nyugalomra egy város meggyilkolt zsidó lakosait

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

A 286 holttestet – főleg nőkét és gyermekekét, akik tömeggyilkosság áldozatai lettek – az ukrajnai Szataniv város piactere alatt fedezték föl.

A gyilkosság helyszínén felállított ukrán nyelvű emlékkő

A városban egykor jól szervezett, erős zsidó közösség működött, amelyből a Haszkala (a zsidó felvilágosodás) számos élharcosa – többek között Iszaak Szatanov, Menáhem Mendel Lefin és Alekszandr Margaliot – került ki.

A régióra jellemző évszázados zaklatást a zsidók túlélték, ám 1941 július 6-án a Wehrmacht bevonult a városba és ez a zsidó közösség végét jelentette. A városban a németek összesen 800 személyt öltek meg – köztük a város teljes zsidó lakosságát.

1942 májusában a zsidók közül még életben lévő 286 főt – főleg asszonyokat, gyerekeket és időseket – két pincehelyiségbe befalaztak és hagyták őket megfulladni. Erről KGB jegyzőkönyvek és a háború után visszatért szemtanúk vallomásai tanúskodnak.

A városi zsinagóga tóraszekrénye

A pincéket a háború után feltárták, de a holttesteket nem vitték el, és csupán ukrán nyelvű emlékkő jelezte a tömeggyilkosság helyét. Az idő múlásával az egykor fölötte álló ház romjai elfödték a pincebejáratot.

A helyi zsidó közösségnek számos jogi csatát kellett megvívnia, míg végül a pincehelyiségek a tulajdonukban kerültek. A feltárások 2019-ben kezdődtek; ezek során csontok és ruházat maradványok kerültek elő. A romok között egy mezüzét is találtak, ami arra utal, hogy az épület egy zsidó család tulajdonában lehetett.

A halottak maradványait a város ősi zsidó temetőjében helyezik örök nyugalomra.

jpost.com – Bassa László

Címkék:holokauszt, Szataniv

[popup][/popup]