Ukrajna: a tél közeledtével zsidó szervezetek az ott élők fűtéséről gondoskodnak

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Mióta a háború február 24-én kezdetét vette, zsidó segélyszervezetek az ukrajnai hitsorsosok segítségére siettek: élelmiszer- és gyógyszer szállítmányok érkeznek folyamatosan, és persze közreműködnek az evakuációs tevékenységben is. A hideg beköszöntével és a villamosenergia-hálózat elleni orosz támadások nyomán a legközelebbi cél most a fűtés és világítás biztosítása.

Idős zsidó férfi Dnyipro megyében a JDC által juttatott tüzifa-szállítmánnyal (Forrás: JDC)

A legtöbb ukrán városban, ahol a Chabad-Lubavics mozgalom rabbijai a zsidóság vezetői, gyűjtést kezdeményeztek több száz generátor beszerzésére, miután az imaházak és zsinagógák lettek a szegényebbek menedékhelyei. Ezek egyben elosztó-központokként is működnek.

“Mindenki ismeri címünket” – mondja Saul Horowitz rabbi, a Chabad vezetője Vinnyica városában. „Most már küldhetik a generátorokat.”

Közben a Jewish Federations of North America (JFNA) csütörtökön bejelentette, hogy újabb 7 millió dolláros segélyt folyósít az ukrán zsidóságnak, a szervezet és tagcsoportjai által eddigi felajánlott 78 millión fölül. Az ukránokon kívül olyan orosz zsidók is kapnak támogatást, akik aliját terveznek. (Jelenleg a Szohnut elleni orosz lépések nehezítik a kivándorlást.)

A Joint Distribution Committe (JDC), a veszélyben lévő zsidóknak nyújt segítséget világszerte. Az adományokból takarókat, ruhaneműt, hordozható fűtőtesteket és tűzhelyeket, tartós élelmiszereket és egyéb vészhelyzeti cikkeket juttatnak el , mintegy 22.000 ukrán zsidónak és szervezeteiknek.

“A téli előrejelzések aggasztóak; újabb humanitárius válság fenyeget. Figyelemmel kísérjük az eseményeket és ahol szükséges, segítséget nyújtunk” – nyilatkozta Eric Fingerhut, a JFNA elnöke és ügyvezetője.

Az orosz támadások nyomán a polgári áramszolgáltatásban is kimaradások tapasztalhatók. Kijev teljes kiürítésére is terv készült arra az esetre, ha az energiahálózat összeomlana. Ha ez nem következik be, a fűtéssel és melegvíz-szolgáltatással akkor is problémák lehetnek.

A korlátozások számos nagyvárosban érezhetők. Chaya Wolff, aki férjével együtt az odesszai Chabad vezetője, bejelentette, hogy 49 kereskedelmi generátort vásároltak, a lakosságnak pedig több száz kisebbet, otthoni használatra.

“Gondok vanak a világítással, komputerekkel, tabletekkel – éjszaka sötétbe borul a város” – nyilatkozta Wolff a Chabad.org-nak. „Sürgősen szükségünk lenne négy nagy teljesítményű generátorra. Darabjuk több tízezer dollárba kerül.”

A JDC már több éve támogatja az ukrán zsidóságot a téli hónapokban. Most ezt megkétszerezik, mondja Ariel Zwang ügyvezető. Zsidó szervezeteken kívül a Claims Conference, az International Fellowship of Christians és magánszemélyek is csatlakoztak és tűzifát, szenet, meleg ruhát és ágyneműt juttatnak el többnyire idős embereknek Dnipro megyében.

„Az új helyzetben a téli segítségprogramról áttértünk a téli túlélési programra“ – nyilatkozta Zwang.

JTA – Bassa László

 

[popup][/popup]