Ukrajna: 30 fős banda támadt a haszid zsidókra a breszlavi rabbi sírjánál

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Umany városában négy haszid zsidót kellett kórházba szállítani, miután egy harmincfős, késekkel és husángokkal felfegyverzett banda rátámadt az imádkozó zsidókra.

Umany – haszid zsidók imádkoznak a breszlavi Nachman rabbi sírja közelében (Fotó: Brendan Hoffman/Getty) Images)

Az eset péntek éjjel történt, és egy kisebb összeszólalkozásból támadt dulakodás fajult el ily módon. Egy helybéli ukrán és egy idelátogató haszid szólalkozott össze, mind a ketten erősítést hívtak, míg végül az ukránok felfegyverkeztek és rátámadtak a zsidókra. A rendőrség a helyszínre érkezett, de nem avatkozott be és végignézte az agresszív banda dühöngését.

Umanyban található  a breszlavi haszidok atyjának, Nachman rabbinak a sírja. Ros Hasana napjaiban mintegy 40 ezer haszid zsidó zarándokol Umanyba, hogy a sírnál imát mondjon. A nagy tömeg komoly feszültséget vált ki az ukránok lakta városban – ahol egyébkén egy néhány száz főnyi állandó zsidó (javarészt izraeli) lakosság is jelen van.

Az ukránok több alkalommal tüntetéseket szervezetek a látogatók ellen, mert úgy érzik, a haszid zsidók elözönlik a várost. (A helyiek egyébként a zarándokoknak történő szálláskiadásból szépen profitálnak.)

Tavaly egy Hitler graffitit találtak a temetőben, 2016-ban pedig ismeretlenek egy levágott disznófejet helyeztek el a rabbi sírjánál.

A zsidók most azt fontolgatják, hogy önvédelmi milíciát szerveznek, mert az ukrán rendőrségre nem számíthatnak.

JTA

Címkék:antiszemita támadás, Breszlavi haszidok, Ukajna, Umany

[popup][/popup]