Újra megnyílt a fenyegetések miatt bezárt vilniuszi zsinagóga

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Újranyitotta kapuit csütörtökön a vilniusi zsinagóga és a hozzátartozó iroda – jelentette be a litvániai zsidó közösség honlapján. Az imaházat és hivatalát két napja antiszemita fenyegetések miatt zártak be.

A vilniuszi Korál zsinagóga

 

A közösség egyben elismerését fejezte ki az ország vezetésének, amiért Gitanas Nauseda litván elnök és Saulius Skvernelis kormányfő szerdai nyilvános felhívásában síkraszállt az antiszemita uszítás és a nemzetiségi ellentétek szítása ellen.

A litvániai zsidó közösség keddi közleménye szerint az utóbbi időben fenyegető leveleket és telefonhívásokat kaptak, ami miatt arra kényszerültek, hogy határozatlan időre bezárják a vilniusi zsinagógát és a hozzátartozó irodát. Emellett a közleményben hangsúlyozták: a hatóságok egyértelmű állásfoglalását szeretnék hallani a zsidók megsemmisítésében szerepet játszó személyek dicsőítésével összefüggésben.

Litvánia zsidó közössége a második világháború kitörése előtt több mint kétszázezer főt számlált, a német náci megszállás idején azonban 90 százalékuk a holokauszt áldozata lett. (MTI)

[popup][/popup]