Újabb Mazsihisz elnökjelölt: Ács Tamás – Frölich főrabbi áll mögötte?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) honlapján új jelölt tűnt fel a vasárnap esedékes Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) tisztújítás elnöki posztjára: Ács Tamás, a BZSH korábbi elnöke. 

Ács Tamás

Ács Tamás az alig néhány hete tartott BZSH tisztújításon vesztette el elnöki posztját, melyet négy éven át betöltött. Meglepően kevés, mindössze 3 szavazatot kapott más, jelentősebb szavazatarányt elért jelöltekkel, és a végül megválasztott új elnökkel, Mester Tamással szemben.

Mester megválasztását minden bizonnyal Frölich Róbert főrabbi és közössége is preferálta, akik korábban Ács támogatói közé számítottak.

Korábban már írtunk az esélyekről, vajon a Heisler András Mazsihisz elnök “világra nyitott zsidóság” koncepciójával szemben kritikus Frőlich csoport állít-e ellenjelöltet a Mazsihisz elnökválasztáson.

Az új helyzet, melyben Ács Tamás a Mazsihisz elnökjelöltjévé vált, két dolgot jelezhet. Kicsi a valószínűsége, hogy a csúfos BZSH-választási fiaskó után saját ambícióból, puszta revansvágyból, szerény támogatói körrel megméretné magát a Mazsihisz választáson, ha nem lenne szervezett koncepció a jelölése mögött.

Ha a szervezett koncepciót gondoljuk végig, akkor könnyen juthatunk arra az eredményre, hogy Heisler belső ellenzéke két lépésre előre gondolkodott. Eszerint Ács nem azért vesztette el a BZSH elnöki posztját, mert nem volt támogatottsága, hanem mert támogatói őt eleve a Mazsihisz elnökválasztásra szánták jelöltként, s nem is akarták őt futtatni a BZSH tisztújításon, legfeljebb figyelem-elterelésként, “altatásként” hagyták veszni szerény szavazataránnyal.

Ha így van, akkor akár éles versenyre is számíthat a Mazsihisz választásra figyelő közvélemény, mert a Frölich-féle belső ellenzék Ács mögé fog állni a vasárnapi megmérettetésen.

*

Ács Tamás Zoltai Gusztáv ügyvezetése idején tűnt fel kormánytisztviselőként a BZSH-Mazsihisz életében – többek között az OR-ZSE ingatlan rekonstrukciójakor -, akkoriban került közel Zoltaihoz, és vált utóbb a hitközségi élet részévé.

A korábbiakban nem végzett látványos munkát, nem voltak emlékezetes megnyilvánulásai. Inkább szimbolikus szerepet töltött be a BZSH élén, s inkább alkalmazkodott a hitközségi apparátushoz, mintsem változtatni kívánt rajta – ellentétben a Heisler körül kialakult csapattal, mely az intézményi és a szellemi megújulás irányába is tett lépéseket.

Ács személye talán ezért is felel meg inkább a Frölich Róbert főrabbi vezette apparátusi ellenzéknek, akik az erős, politizáló – többször a kormánnyal és az EMIH-hel is ütköző, illetve a Mazsihiszen belül érdemi változtatásokat kezdeményező – Heisler elnök helyett inkább egy visszahúzódóbb, kezelhetőbb vezetőt szeretnének.

 

[popup][/popup]