Új(abb) Kelet

Írta: Békefi Judit, Fejes Ida - Rovat: Politika

A világhálóra költözik a legendás izraeli magyar lap, az Új Kelet.

Daniel Hoffmann

Daniel Hoffmann

 

Az Új Kelet 97 éves múltra visszatekintő hetilap, mely Izrael magyar hangja volt, és remélhetőleg a jövőben újra az lesz – annak ellenére, hogy a közelmúltban megjelent cikkek már a végét jósolták.

Igaz, ami igaz az utóbbi évtizedekben csak “anyósok lapjának” gúnyolt hetilap gyakorlatilag folklór volt, semmi több. Már nem büszkélkedhetett a régi szerzőgárdával, cikkekkel.

Nyílván köze van ehhez a korábbi, marokkói, a magyar szellemiségtől távol álló vezetésnek, mely pusztán befektetési szándékkal vette át a lapot. Az egykori kritikus balközép napilapból előbb jobbközép hetilap lett, majd később a hetvenes korosztály számára is emészthető bulvár. Persze nem varrhatunk mindent az új tulajdonos nyakába: ez a lap a holokauszt-túlélő cionista magyar zsidók lapja volt és ma e nemzedék számos tagja már nincs közöttünk, gyerekeik pedig teljesen asszimiláns izraelivé váltak.

Az elmúlt évtizedekben a kritikus hang elhalt és az olvasóközönség is megfogyatkozott. A világ haladt és az Új Kelet igen-igen lemaradt.

Most új hírek láttak napvilágot, melyről először a Szombat olvasói értesülhetnek. Egy magyar startup megvásárolta a lapot, így online felületen az újság újjáéled, és remélhetőleg visszaszerez régi fényéből, melynek fénykorához Efraim Kishon, születési nevén Hoffmann Ferenc is hozzájárult. 2016-ban új fejezet kezdődik a lap életében, melynek művészeti vezetője egy másik Hoffmann: Daniel Hoffmann. Vele készítettünk interjút.

UJ_Kelet_címlap 1925

ÚJ Kelet fejléc, 1925 – amikor még Kolozsváron jelent meg

Mit lehet rólad tudni, hogyan kerültél Izraelbe, hogyan kötődsz a zsidósághoz?

Budapesten születtem. 14 éves koromban tudtam meg, hogy zsidó vagyok, 16 éves koromban egy kibucban kötöttem ki. Izrael igazi pozitív sokk volt nekem. Budapestre való visszatérésem után egy hétig bírtam, majd megkezdtem az alija intézését a Szohnutnál. 17 évesen kitelepültem Izraelbe, egyetemet végeztem, majd visszatértem Budapestre, ahol az ORZSE szociális munkás diplomáját is megszereztem. 2013-ban már úgy éreztem, hogy nincs levegőm Európában, ezért visszatértem Izraelbe. Azóta kint élek, és életem fontos része immár 12 éve a fotózás is.

Milyen portfolióval rendelkezik a felvásárló startup és hogyan kapcsolódsz te hozzájuk?

A tulajdonosok Nagy Gabriella és Nagy Tímea, a Drory izraeli-magyar könyvtár vezetői. Egy általuk szervezett eseményen ismerkedtünk meg, ahol rögtön megtaláltuk a közös hangot. Beszélgetéseink során ráeszméltünk, hogy ők is azt akarják mondani Izraelről a világnak, amit én is a fotóimmal.

Miben hoz újat a tulajdonosváltás?

Nem egyértelműen tulajdonosváltásról van szó. Nagy Tímeáék megvették a lap tulajdonjogát, a domain-t, és a megjelenési jogot. A nyomtatott lap sorsával kapcsolatban változatlanul a régi szerkesztőség illetékes, mi az online felületért leszünk felelősek. A nyomtatott és az online Új Kelet szerkesztősége tehát két különálló csapat lesz. Mi nyomtatott anyagban nem gondolkodunk.

Mik a távlati célok?

Legyen a portálunk olyan élő, mint maga Izrael. Informálni szeretnénk a magyar közönséget mindenről, ami itt történik, átadva a különleges és utánozhatatlan életérzést. Egy másik fontos cél, hogy segítsük a magyar alijázókat, mert e téren erős hiányt érzek itt. Mindegy, hogy hány ember alijázik, ha öt olvasónknak tudtunk e téren hasznosan információkat nyújtani, elértük a célunkat.

Új Kelet 2

A fejléc fél évszázaddal később – amikor Tel Avivban jelent meg a lap

Milyen gyakran tervezitek a lap megjelentetését?

A mai világ elvárásainak megfelelően naponta új tartalmakat közlünk majd.

Ki lesz a célközönségetek és hány olvasóra számítotok?

Magyar nyelvű portál lesz az Új Kelet online, de nem csak Magyarországnak. Nagyon sok magyar zsidó él a világ minden pontján, a nem zsidókról nem is szólva. Azt akarjuk megmutatni, hogy itt az emberek hogyan élnek. Nem csak terrorizmus és rakéták vannak, az Izraelben élők nem ufók, itt nagyon sok más is történik.

Mennyire néztek vissza Magyarországra, hoztok majd le magyar híreket is?

Mi Izraelről írunk, minden témában, a tőzsdei világtól kezdve egy egyszerű ételreceptig.

Mikor debütál az első általatok szerkesztett lap és milyen domain-en érhetjük el?

Januárban egy kb. 10 fős szerkesztőségi csapattal megkezdjük a munkát, ezalatt “építkezés” felirattal találkozhat majd az olvasó, ha felmegy a honlapunkra, de reményeink szerint egy hónapon belül élesben indulunk.

Mit jelent számodra az Új Keletnél kapott lehetőség?

Most érzem úgy, hogy ez által a munka által az önmegvalósítás útjára léphetek. Megérkeztem oda, ahova szerettem volna, de a munka, a neheze most kezdődik. A cél megmutatni Izraelt a magyar ajkú zsidóknak és nem zsidóknak. Izrael az a típusú csaj, akit nem lehet nem szeretni. Azok utálják, akik nem ismerik, sosem beszélgettek vele, és nem ültek le vele még kávézni sem.

Utolsó kérdés: rokoni szál fűz Efraim Kishonhoz, az Új Kelet egykori neves szerzőjéhez, (születési nevén Hoffmann Ferenc), vagy puszta névrokonság?

Nagy büszkeséggel töltene el, de nem vagyunk rokonok! De remélem ez a történelmi véletlen szerencsét hoz és minimum 97 éven keresztül lesz Új Kelet online!

*

9 - Erős-Hajdú SzilviaErős-Hajdú Szilvia, a nyomtatott Új Kelet főszerkesztője a fentiekkel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatta lapunkat:

“Nagy Gabi és csapata nem vásárolta meg az Új Kelet újságot, így annak 97 éves hírnevét, hagyományát sem szerezhette meg. Az Izraelben 1948 óta megjelenő lap az országban lajstromozva van, a lap tulajdonosa továbbra is George és Chaia Edri. Az Új Kelet tulajdonosa nyáron valóban bejelentette, hogy megszűnik a hetilap, de ez nem jelentette a lap teljes megszűnését, csupán a hetilapként való megjelenés feladását. Már készül a lap megújult, színes magazin formátumú változata, amely havonta egyszer jelenik majd meg, és ennek természetesen lesz online formája is. Úgy gondolom a világháló kínálta széles palettán helye van több Izraelről szóló magyar nyelvű portálnak is, némi fantáziátlanságra utal, hogy mindezt önálló névvel nem merték felvállalni a kezdeményezők.”

 

Címkék:Új Kelet

[popup][/popup]