Újabb izraeli katonák estek el a gázai háborúban

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Újabb kilenc izraeli katona esett el a Gázai övezet északi részén a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet ellen vívott háborúban – jelentette az izraeli hadsereg szerda reggel.

A harcban elveszített izraeli katonák: Ariel Reich, Adi Danan, Halel Solomon, Erez Mishlovsky, Lior Siminovich, Roei Dawi

Két katona akkor halt meg, amikor harckocsijukat kedd délután felrobbantotta egy, az útra telepített pokolgép, heten pedig egy harci járműben ültek, amelyet eltalált egy páncéltörő rakéta. A halottakon kívül négy katona súlyosan megsebesült.

A katonai szóvivő szerda reggeli jelentése szerint a hadsereg egyesített erői az éjszaka folyamán több mint tizenegyezer terrorista célpontot támadtak meg a Gázai övezetben, köztük  hadműveleti főhadiszállásokat és a Hamász terrorista-csoportjait.

“Az izraeli hadsereg harcosainak eleste a Hamász terroristái elleni gázai csatákban kemény és fájdalmas csapás. Szívünk és gondolataink családjukkal vannak. A Gázai övezet mélyén folytatott hatalmas harcok jelentős eredményei sajnos súlyos árat követelnek. Előkészültünk és készen állunk egy hosszú és összetett hadjáratra, amely bátorságot, elszántságot és kitartást igényel – nyerni fogunk” – írta a X közösségi portálon Joáv Galant izraeli védelmi miniszter haláluk után.

A keddi harcokban az izraeli erők a Hamász számos fegyveresével végeztek, akik az övezet északi részén, a dzsabalíjai menekülttábor egyik többszintes épületében barikádozták el magukat. Az épület iskola, orvosi rendelő és kormányhivatalok közelében fekszik. A szárazföldi egységek útmutatása alapján a vadászgépek légicsapást mértek a terroristákra.

A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint az éjjeli razziákon négy palesztin vesztette életét Ciszjordániában kitört összecsapásokban. Hárman Dzseninben, egy palesztin pedig Tulkaremben halt meg. Az egyik halott a palesztin beszámolók szerint egy, hatvanöt éves civil volt.

A Hamász október 7-ei terrortámadása után kitört háborúban szerdáig háromszáztizenöt izraeli katona esett el. Mellettük több tucat rendőr, és a Sin Bet belbiztonsági szervezet számos tagja is áldozatul esett a harcokban. (MTI)

[popup][/popup]