Újabb iráni nukleáris létesítményt ért rejtélyes dróntámadás

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Teherántól északnyugatra található Karaj nukleáris központot ért támadás nyomán az ottani centrifuga üzem teljesen vagy részlegesen tönkrement. A szakértők állításukat július elsejei űrfelvételekre alapozták, amelyek jelentős méretű tűzről tanúskodnak.

A Karaj-ban található létesítmény, eg 2019-es Google Maps felvételen

Így vélekedik a The Intel Lab, az iráni nukleáris programot figyelő izraeli hírszerző magáncég vezetője, aki a Kan közszolgálati tévécsatornának nyilatkozott.

A teheráni hivatalos jelentés arról szólt, hogy a támadást sikerült elhárítani, károk nem voltak.

A Kan közszolgálati televízió David Albright, az Institute for Science and International Security nevű, Irán titkos lépéseit megfigyelő NGO vezetőjét idézi, aki szerint a június 23-i dróntámadás után megkezdődött a helyreállítás. A tető eltávolítása nyomán az épület belsejében pusztított tűzre utaló nyomok váltak láthatóvá.

A New York Times múlt havi riportja szerint a Karaj központ vette át a szabotázsakció nyomán megrongálódott natanzi nukleáris üzem szerepét. Utóbbi, ahol gyorsabb urániumdúsításra alkalmazható fejlettebb centrifugákat is gyártanának. Erről a titkos üzemről a National Council of Resistance iráni ellenzéki csoport már 2011-ben közzétett fotókat.

Irán ezúttal nem nevezte meg a dróncsapás felelőseit. A korábbi incidensekért többnyire Izraelt vádolták.

Naftali Bennett miniszterelnök egy nappal az esemény után a Hatzerim légi támaszponton mondott beszédet az izraeli légierő végzősei avatásán. „Ellenségeink jól tudják – nem nyilatkozatokból, hanem cselekedeteink alapján – hogy sokkal elszántabbak és okosabbak vagyunk annál, hogysem hezitáljunk, amikor cselekedni kell” – mondta Bennett.

Izrael múlt évben listát készített a Trump adminisztráció részére, amiben – a natanzi urániumdúsító üzem elleni csapás és Mohsen Fakhrizadeh, az iráni atomprogram atyjának meggyilkolása mellett – a Karaj centrifugaüzem elleni csapás is szerepelt. Ezt nyilatkozta egy biztonsági szakértő a NJT riportjában.

 

Fakhrizadeh egy 2020. novemberi merénylet során vesztette életét, 2021 áprilisában pedig rejtélyes robbanás nyomán számos centrifuga ment tönkre a Natanz melletti üzemben. Egy korábbi Moszad felderítő főnök nemrég azt nyilatkozta, hogy az akciók mögött Izrael állt.

Irán váltig bizonygatja, hogy a Karaj melletti üzem polgári célokat szolgál. Az ENSZ, EU és USA szankciók azonban már 2007-től kezdődően arra utaltak, hogy az ország nukleáris és rakétaprogramját szolgálja. Az USA a 2015-ben megkötött atomalku keretében föloldotta a szankciókat, azok azonban ismét életbe léptek, amikor Trump 2018-ban egyoldalúan fölmondta a szerződést.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:Irán, Izrael, nukleáris üzem, szabotázsakció

[popup][/popup]