Új-zélandi parlamenti képviselő: Jézus anyja palesztin menekült volt

Írta: Szombat - Rovat: Külföld, Politika

Golriz Ghahraman üzenetét gyorsan lekapták a twitterről; a zsidó közösség képviselői tiltakoztak a kísérlet ellen, hogy kétségbe vonják a zsidók kötődését az őshazához.

Golriz Ghahraman új-zélandi parlamenti képviselő

Az új-zélandi Zöld Párt képviselője – mint arra a Times Of Israel felhívta a figyelmet – azt írta: „Mária és József a szó szoros értelmében palesztin menekültek voltak. Mária azért hordott kendőt, mert a szerénység hozzátartozott a kultúrához…”

Ghahraman tweetje, amit azóta eltávolítottak, a zsidó közösség képviselőinek éles kritikáját váltotta ki. „@golrizghahraman üzenete tudatlanságról tanúskodik, antiszemita és történelmietlen nézeteket tükröz. A zöldpárti képviselő tagadni igyekszik Jézus zsidó származását (következésképpen a zsidók kötődését Izráel földjéhez), és a családot összemosni a modern palesztin menekültekkel gyerekes és bosszantó.”

Egy twitterező: Bocsánat, Mária és József tényleg menekültek voltak?

Juliet Moses, az Új-Zélandi Zsidó Tanács szóvivője a JTA-nak azt nyilatkozta: „Ms Ghahraman, a többszöri figyelmeztetés ellenére nem hajlandó tudomásul venni Jézus zsidóságát. Kedvenc taktikája ez azoknak, akik igyekeznek törvénytelennek beállítani a modern zsidó jelenlétet Erec Izráelben. Máriát és Józsefet palesztin menekülteknek nevezni nem csak a zsidóságot, de nyilván a keresztény szentföldi közösséget is sérti.”

A Római Birodalmon belül Judeát jóval Jézus halálát követően kezdték Palesztinának nevezni.

Jelentések szerint James Shaw és Marama Davidson zöldpárti vezetők azt nyilatkozták, hogy Ghahraman párbeszédet kezdeményezett a helyi zsidó közösséggel. „Golriz feltétel nélkül kért bocsánatot tőlük, és ebben mi támogatjuk őt.” Moses szerint viszont legjobb tudomása szerint ilyen bocsánatkérésre nem került sor.

[popup][/popup]