Trump párti képviselő: „Hitlernek egy dologban igaza volt”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A náci vezértől idézett Mary Miller, újonnan megválasztott republikánus képviselő a Trump párti tüntetők előtt tartott beszédében, mielőtt azok rohamra indultak volna a Capitolium épülete ellen.

Mary Miller (Forrás: screenshot)

„Ha meg is nyerünk néhány választást, még mindig veszítünk, hacsak nem nyerjük meg gyerekeink szívét és értelmét. Ez itt a csata. Hitlernek egy dologban igaza volt. Azt mondta: ’Aki megnyeri az ifjúságot, azé a jövő.’”

Az idézet – vélik kommentátorok – valószínűleg a Mein Kampfból származik. Arra is felhívták a figyelmet, hogy Miller beszédének ezt a részét felolvasta – tehát ez nem pillanatnyi önkívületben hangzott el.

Az Anti Defamation League, az amerikai zsidóság egyik legismertebb antirasszista szervezetének vezetője, Jonathan Greenblatt bocsánatkérésre szólította fel Millert. „Hitlernek semmiben sem volt igaza – és őrá hivatkozni ebben – vagy bármi más – összefüggésben durván sértő és tiszteletlen a nácik által meggyilkolt milliók iránt.  A bocsánatkérés a legkevesebb, amit megtehet választói és az ország iránt.

Millert novemberben választották meg Illinois állam 15. körzetében. Miközben saját megválasztását érvényesnek tartja, az elnökválasztás eredményét „piszkosnak” nevezte és bejelentette, hogy a kongresszusban annak elismerése ellen fog szavazni.

Illinois állam kormányzója J. B. Pritzker úgy nyilatkozott, hogy Miller megjegyzése „felfoghatatlan és visszataszító” és felszólította a republikánusokat, hogy ítéljék el ezt a gonosz és aljas irányzatot pártjukon belül.

 

Times of Israel

[popup][/popup]