Trump : “Mindig kiállok a zsidó nép és nagyszerű partnerünk és barátunk, Izrael Állam mellett”

Írta: Járai Judit/MTI - Rovat: Politika

Az amerikai kormány soha nem marad csendben és mindig szembeszáll majd az antiszemitizmussal – hangsúlyozta kedden Donald Trump amerikai elnök a holokausztra emlékező ünnepségen a Capitoliumon. 

Az elnök az amerikai Holokauszt Emlékmúzeum  kongresszusi emlékünnepségén mondott beszédet. A holokauszt-túlélő néhai  amerikai iró, Elie Wiesel szavait is idézve Donald Trump leszögezte: az Egyesült Államok szembeszáll az antiszemitizmussal és eltiporja az előítéletességet.

A beszédben Trump hangsúlyozta: “a holokausztot tagadók bűnrészesek ebben a szörnyűséges gonoszságban és mi soha nem fogunk csendben maradni”. “Azt ígérem, hogy szembeszállunk az antiszemitizmussal, kiirtjuk az előítéletet, elítéljük a gyűlöletet. Szemtanúk leszünk és cselekszünk. Az Egyesült Államok elnökeként mindig kiállok a zsidó nép és nagyszerű partnerünk és barátunk, Izrael Állam mellett” – fogalmazott az amerikai elnök, aki szerint  Izrael “a zsidó nép lankadatlan erejének örök emlékműve”.

„Le kell győznünk a terrorizmust és nem hagyhatjuk figyelmen kívül egy olyan rezsim fenyegetéseit, amely nyíltan beszél Izrael megsemmisítéséről” – utalt világosan az iráni fenyegetésre.

Donald Trump –  aki szokásától eltérően  ezúttal nem szabadon beszélt, hanem felolvasta az általa mondottakat –  szólt az emlékünnepségen jelenlévő holokauszt-túlélőkhöz is, s megbecsülését fejezte ki, hogy emlékeznek a nácik  által  elkövetett rémtettekre.  “Mélyen megindít, hogy a történelem legsötétebb óráit túlélők társaságában vagyok. Az önök jelenléte megszenteltté változtatja összejövetelünket” – fogalmazott Trump.

Az elnök  köszönetét fejezte ki a II. világháború jelenlévő veteránjainak is, megjegyezve, hogy amerikai katonák szabadítottak fel a náci koncentrációs táborokat. Hozzátette: “áldozatkészségük segített megmenteni a szabadságot a világ számára”.

Az emlékünnepség előtt a Fehér Házban Trump  állásfoglalást írt alá, amelyben emlékeztetett a holokauszt borzalmaira és a többi között figyelmeztetett a gyűlöletet szító ideológiák és a közömbösség iránti éberségre, valamint hangsúlyozta az emlékezés szükségességét. “Soha nem szabad felejtenünk” – állt a nyilatkozatban, amely egyúttal az egész  amerikai nép  felszólította, hogy az  április 30-ig tartó emléknapokon emlékezzen a holokauszt áldozataira.

Az amerikai Holokauszt Emlékmúzeum egyébként  a múzeum legrangosabb kitüntetésével, az  idei Elie Wiesel- díjjal Angela Merkel német kancellárt tüntette ki. “Angela Merkel tántoríthatatlan elkötelezettségről tett tanúbizonyságot arra vonatkozóan, hogy a holokauszt emlékének megőrzése elsődleges fontosságú Németország számára” – fogalmazott indoklásában Tom A. Bernstein, a múzeum vezetője.

A beszéd teljes szövege itt olvasható.

Címkék:Holokauszt emléknap, Trump

[popup][/popup]