Trump megemlékezett a Holokausztról, de a zsidókat nem említette

Írta: Szombat - Rovat: Politika

„Nehéz szívvel és keserű gondolatok közepette emlékezünk és tisztelgünk a Holokauszt áldozatai, túlélői és hősei előtt. Lehetetlenség teljes mértékben felfogni azt az aljasságot és borzalmat, amit a náci terror zúdított az ártatlan emberekre.”

Így kezdődik a Fehér Ház sajtóosztályának Holokauszt emléknapra kiadott közleménye. A rövid, 117 szavas szövegben az elnök megemlékezik az embermentők hősiességéről, majd „az elpusztultak nevében” fogadalmat tesz: mindent megtesz azért, hogy a gonosz hatalma többé ne győzhessen a jóság erői fölött.

Hogy konkrétan kik pusztultak el a nácik barbárság követeztében, arról többet nem tudunk meg a közleményből.

Jonathan Greenblatt, az egyik legismertebb amerikai emberjogi szervezet, az Anti Defamation League (ADL) vezetője twitter üzenetben jegyezte meg, hogy „hatmillió zsidó pusztult el, nem egyszerűen ’ártatlan emberek’”.

Greenblatt listája az áldozatokról

Nem ez az első eset, hogy a Holokauszt megemlékezésen nem említik a zsidókat. Tavaly nagyon hasonló dolog történt Kanadában: az ország fiatal miniszterelnöke, Justin Trudeau felejtette ki a zsidókat megemlékező szavaiból. Idén azonban gondoskodott róla, hogy ebből ne legyen hagyomány: néven nevezte a „Holokauszt során meggyilkolt hatmillió zsidó és a náci brutalitás számtalan más áldozatát”.

A Times of Israel cikke nyomán: jég

Címkék:holokauszt, Trump, zsidók

[popup][/popup]