Trump kihagyta az antiszemitákkal elköltött vacsoráját a zsidókhoz intézett kortesbeszédéből

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A volt elnök megismételte, hogy ő a legjobb elnök, akit az amerikai zsidók és Izrael valaha láttak, a kongresszusi demokratákat pedig Izrael-gyűlölettel vádolta. Viszont nem említette meg holokauszttagadó és Hitler-rajongó vacsoravendégeit.

Donald Trump pénteken a Torah Umesorah nevű ortodox zsidó szervezet éves konferenciáján felszólalva nem tért ki arra a széles körben bírált magánvacsorára, amelyet a múlt hónapban egy holokauszttagadó fehér nacionalistával és egy antiszemita összeesküvéseket szajkózó rapperrel osztott meg.

A volt elnök azt mondta a hallgatóságnak, hogy ő “a legjobb szövetségesük, aki valaha is volt”.

Trump újra és újra elhalmozta a zsidó népet dicsérő szavakkal, és kiemelte Izrael támogatását. Azt állította, hogy a kongresszus “szinte Izrael-ellenes”, és bizonyítékok nélkül azt mondta, hogy egyes demokraták Washingtonban “szenvedélyesen gyűlölik Izraelt”.

Trump politikai lendületet igyekszik venni egy hónappal azután, hogy ő lett az első hivatalos jelölt a 2024-es elnökválasztási versenyben. Azt remélte, hogy a korai bejelentés elriasztja a potenciális kihívókat, de a politikai kudarcok sorozata ehelyett mélyen sebezhetővé tette őt, miközben elnökválasztási kampányát indítja.

A 76 éves republikánus a múlt hónap végén éles bírálatokkal szembesült saját pártján belül, miután a holokauszttagadó fehér fajgyűlölő Nick Fuentesszel és a korábban Kanye West néven ismert rapperrel vacsorázott. Nem sokkal a találkozó után West, azt mondta: “Szeretem a zsidó embereket, de szeretem a nácikat is”.

Mike Pence volt alelnök bocsánatkérésre szólította fel Trumpot a találkozó miatt, és azt mondta, hogy a volt elnök “mélységesen rossz ítélőképességről tett tanúbizonyságot”.

Trump akkor úgy védekezett, hogy nem volt tisztában vacsoravendégei nézeteivel.

Pénteken elmondott beszédében Trump teljesen figyelmen kívül hagyta az epizódot. Viszont idézte saját 2019-es, az Unió helyzetéről szóló beszédét, amelyben kiemelte az antiszemitizmus elleni fellépés fontosságát.

“Soha nem szabad figyelmen kívül hagynunk az antiszemitizmus aljas mérgét vagy azokat, akik terjesztik mérgező hitvallását” – közölte Trump, felolvasva saját szavait. “Egyhangúlag kell szembeszállnunk ezzel a gyűlölettel; mindenhol szembe kell szállnunk vele; nagyon, nagyon határozottan szembe kell szállnunk vele”.

A közönség többször is álló ovációval szakította félbe mondandóját.

“Hiszem, hogy én vagyok a legjobb szövetségesük, aki valaha is volt” – zárta szavait Trump.

Ynetnews

Címkék:Kanye West, Trump

[popup][/popup]