„Trump aláássa a kétállami megoldást”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Joe Biden és a demokrata párti politikusok elutasítják a nyugati parti települések legalizálását.

Az amerikai kongresszus képviselőházának 106 demokrata tagja pénteken levélben támadta a Trump adminisztráció lépését, amely kinyilvánította, hogy a nyugati parti zsidó települések nem jogellenesek.

A levelet Mike Pompeo külügyminiszternek címezték. Pompeo november 18-án jelentette be, hogy az 1978-as külügyminisztériumi állásfoglalás, amely szerint Júdea és Szamária zsidó települései jogellenesek, „összeegyeztethetetlen a nemzetközi joggal”.

A határozatot üdvözölték az izraeli jobboldalon és középbalon.

A demokraták levelét Ilhan Omar minnesotai és Rashida Tlaib michigani képviselő is aláírta.

„A külügyminisztérum – bármilyen jogi érvelést nélkülöző – egyoldalú határozata a települések státuszáról a telepek létesítésének és kiterjesztésének támogatását, és ezzel párhuzamosan palesztin lakóházak lerombolását jelenti. A bejelentés lejáratja az Egyesült Államokat, mint az Izrael és a Palesztin Hatóság közötti tárgyalások közvetítőjét, károsan hat a békefolyamatra és veszélyt jelent az USA, Izrael és a palesztin nép biztonságára” – áll a levélben.

A határozatot számos demokrata elnökjelölt is bírálta.

Joe Biden korábbi demokrata alelnök: „Az állásfoglalás károsan hat a diplomáciára, távolabb visz a kétállami megoldástól, és a régión belüli feszültség növekedését eredményezi. Nincs köze a békéhez és biztonsághoz. Nem Izrael-barát. Izrael jövőjét veszélyezteti Trump személyes politikájának szolgálatában.”

Elizabeth Warren szenátor (Massachusetts): „A Trump adminisztráció újabb nyilvánvalóan ideológiai kísérlete arra, hogy elterelje a figyelmet eddig elkövetett hibáiról. Ezek a telepek nem csupán a nemzetközi jogot sértik, de újabb akadályt gördítenek a békefolyamat útjába.”

Bernie Sanders szenátor (független, Vermont): „A megszállt területeken létesített települések jogellenesek. Ez világosan következik a nemzetközi jogból és számos ENSZ határozatból. Mr. Trump elszigeteli az Egyesült Államokat és aláássa a diplomáciát, csupán azért, hogy szélsőséges választói bázisát kiszolgálja.”

A jerusalemonline cikkét Bassa László fordította

 

Címkék:Judea és Szamária, Nyugati part

[popup][/popup]