Trump: A zsidó nép „virágzik és gyarapodik, példát mutatva az emberiségnek”

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

Donald Trump amerikai elnök ismételten hangsúlyozta „személyes kapcsolódását” a judaizmushoz, amikor kedden telefonbeszélgetést folytatott amerikai zsidó vezetőkkel a közelgő Ros Hasana ünnep alkalmából.

Képünk illusztráció (AP Photo/Alex Brandon)

„Nagyon büszke vagyok zsidó leányomra, Ivankára, és zsidó vejemre, Jaredra is, valamint unokáimra, köztük három szép és szeretett zsidó unokámra” – jelentette ki Trump.

Az elnök több mint húsz percen át lelkesen beszélt arról, hogy a zsidók mennyiben járultak hozzá az USA fejlődéséhez, hogy személyesen ő milyen erőfeszítéseket tesz Izrael és a palesztinok közötti béke előmozdítására. Szólt Jakiv Palij náci kollaboráns kiadatásáról Németországnak, és saját elszántságáról az Államokon belüli, antiszemitizmus elleni harcban.

„A zsidó népnek évszázadokon keresztül mérhetetlen üldöztetés jutott osztályrészül, amit nem hogy túléltek, de virágoznak és sokasodnak, példát mutatva ezzel az emberiségnek” – fogalmazott.

Izrael kapcsán Trump hangsúlyozta, hogy „nemcsak megtartottam ígéretemet, hogy Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosának ismerem el; azóta országunk nagykövetségét Tel Avivból méltó helyére, a szent városba költöztettük.”

A békére irányuló törekvésekről szólva Trump dicsérő hangnemben szólt az elnöki csapatról. „Friedman nagykövet, Jason [Greenblatt], Jared [Kushner]“ és mások keményen dolgoznak, hogy tető alá hozzák az izraeliek és palesztinok közötti békeegyezményt. „Egész életemben mást se hallottam, mint hogy ez a legnehezebb dolog, és most már magam is kezdem elhinni. De mondhatom, hogy amennyiben lehetséges, összehozzuk.”

Kushner és Friedman is jelen voltak a telefonbeszélgetés alatt, ugyanúgy, mint Norm Coleman, a Republikánus Zsidó Koalíció (RJC) elnöke, valamint Alan Dershowitz, a Harvard Egyetem jogászprofesszora, elkötelezett demokrata, aki aligha nevezhető az elnök bizalmasának. Utóbbi így fordult Trumphoz: „Megtiszteltetésnek veszem, hogy feltehetek Önnek egy kérdést: vajon a zsidó közösség optimista lehet-e a konfliktus békés megoldását illetően, amiért állandóan imádkozunk?”

„Azt hiszem, a kérdésre erőteljes ’igen’ a válaszom” – felelte Trump.

A beszélgetés során nem került szóba egy New York Times-ban megjelent anonim cikk, amint vélhetőleg egy Fehér Ház-beli tisztségviselő írt. Ebben a szerző azt állította, hogy Trump Irán kapcsán „az Államok érdekével ellentétesen döntött”. Az elnök viszont Iránról szólt: „Külügyminiszterem helytelenítette a 2015-ben megkötött nukleáris keret-megállapodás felmondását.” (Trump márciusban bocsátotta el Rex Tillersont.) „Egy kis ideig lebegtettem a dolgot, majd léptem.”

A megállapodástól való visszalépés „végtelenül pozitív hatást gyakorolt a világ biztonságára. Irán már nem ugyanaz a hatalom; elvesztette varázserejét.”

Címkék:Ros Hasana, Trump, zsidó nép

[popup][/popup]