Trump a háttérhatalomról, milliárdokról és prominens zsidókról

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Kampányzáró videoklipjén Trump folyamatosan a globális Amerika-ellenes összeesküvésről beszél, miközben a képernyőn ismert zsidó személyiségek arcképe tűnik fel.

Donald Trump legutóbbi, kampányzáró hirdetését antiszemita hangvétele miatt kritizálják. A klip azt sejteti, hogy Hillary Clinton mögött nagyszabású nemzetközi zsidó összefogás áll.

A kétperces videó alatt Trump október közepén Palm Beachben tartott kortesbeszédéből hangzanak el részletek. Az antiszemitizmus ellen küzdő Rágalmazásellenes Liga (ADL) „a történelemből jól ismert zsidóellenes retorikáért és hangvételért ítélte el, ami manapság is képes az antiszemitizmus felkorbácsolására.”

A videó azonban még ennél is tovább megy: Trump az amerikai nép elleni összeesküvésről beszél, amit riválisa mellett ismert zsidó személyek arcképével illusztrál. A könnyedén azonosítható négy gonosz Hillary Clinton, valamint Soros György, a üzletember és filantróp, Janet Yellen, a központi jegybank elnöke, és Lloyd Blankfein, a Goldman Sachs ügyvezető igazgatója. Utóbbi három közismert zsidó személyiség „Washingtonban gyakorol befolyást a hatalomra” és „speciális érdekeket szolgál” –  mindkettő ismert antiszemita jelszó.

trump-klip2

Részletek a videoklipből – Soros, milliárdok, háttérhatalom

Trump szövege így hangzik: „Az establishment számára a választások tétje dollármillárdokban mérhető. Azok számára, akik Washingtonban gyakorolnak befolyást a hatalomra (megjelenik Soros arcképe) és a globális (megjelenik Yellen) speciális érdekeket szolgálják (Yellen eltűnik). Olyanok partnerei ők (megjelenik Hillary Clinton), akiktől nem sok jót várhatunk.”

Továbbá: „A globális hatalmi struktúra a felelős a gazdasági döntésekért, amely kirabolja munkásosztályunkat, megfosztja országunkat gazdagságától, és a pénzt (feltűnik Blankfein) az óriáscégek zsebébe teszi (Blankfein eltűnik) és politikai szervezeteknek juttatja.”

 

trump-klip

A videóban ugyancsak szerepel a két Clinton, Barack Obama elnök, a Kongresszus, külföldi politikusok, és az ENSZ. Párhuzamosan megjelennek az egyszerű amerikaiak, akiket Trump felkelésre szólít.

„Csakis ti állíthatjátok meg ezt a korrupt gépezetet” – mondja Trump.

Trump beszédét több publicista a Cion bölcseinek jegyzőkönyveivel, a zsidóellenes érzelmeket és erőszakot szító, több mint száz éves hamisítvánnyal állította párhuzamba.

 

trump-klip-3

Nem ez az első alkalom, hogy Trump választási kampányában zsidóellenes retorikát alkalmaz az amerikai szélsőjobb megnyerésére. A Twitteren július 2-án posztolt egy képet, amely Hillary Clintont ábrázolta egy halom pénz és hatágú csillag társaságában, mint „minden idők legkorruptabb elnökjelöltjét”. A képet még aznap eltávolították; egy hasonló váltotta föl, a szöveg pirossal bekarikázva. Az eredeti kép egy antiszemita portálon jelent meg.

Trumpék hangosan tiltakoztak az antiszemita minősítés ellen, és emberei közül néhányan igyekeztek elhatárolódni az őt támogató antiszemitáktól, de a republikánus jelölt nem támogatta az ilyen lépéseket. A kampány csúcsán késlekedett visszautasítani a fehér rasszista David Duke szimpátiáját. Híveinek az őt kritizáló újságírók elleni antiszemita kirohanásait sem ítélte el – olyanok ellen, mint Jonathan Weisman, a New York Times riportere vagy Julia Ioffe a GQ magazin munkatársa.

Védekezésül Trump és hívei azt hozzák fel, hogy leánya, veje és három unokája zsidók. Ivanka Trump ortodox módra tért át a zsidóságra, mielőtt Jared Kushnerhez feleségül ment 2009-ben. Trump a 2004. évi Salute to Israel Parade főrendezője volt, és baráti körében sok zsidó található.

trump-klip-4

És aki mindennek egy csapásra véget vet majd

A Times of Israel cikkét Bassa László fordította

[popup][/popup]