Tragédia: 21 izraeli katona halt meg egy összeomló épület romjai alatt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Ez október 7. óta az izraeli hadsereg legsúlyosabb vesztesége.

16 katona a 21-ből                

Hamász-terroristák tankelhárító rakétát lőttek ki két robbanóanyaggal megpakolt épületre az izraeli határ közelében. A robbanás nyomán a két épület összedőlt, 21 katona halálát okozva.

Az Izraeli Hadsereg (IDF) közölte, hogy 21 katona halt meg hétfőn a Gázai övezetben, amikor a határ közelében lévő épületek felrobbantására készültek, megakadályozandó, hogy onnan a Hamász ismételten izraeli településekre lőjön.

A tragikus incidensre akkor került sor, amikor a gázai oldalon a határkerítéstől mintegy 600 méterre lévő, lebontásra kijelölt épületegyüttest robbanóanyaggal szerelték fel, hogy a határ mentén egy olyan pufferzónát hozzanak létre, ahonnan nem lehet a közeli izraeli településeket veszélyeztetni.

Az első vizsgálatok szerint a robbanás akkor történt, amikor egy gyalogos, páncélos és műszaki csapatokból álló egyesített osztag a Gázai övezet közepén egy biztonságos terület előkészítésén dolgozott.

“Délután 4 óra körül egy vagy több terrorista, akik feltehetően egy alagútból jöttek elő, és így észrevétlenek maradtak, egy páncéltörő rakétát lőtt ki a műveletet biztosító harckocsira, aminek következtében a harckocsiban ülő két katona meghalt, két másik pedig megsérült. Közben a terroristák egy RPG-t lőttek ki két szomszédos épületre, amelyben a művelet keretében több tucat katona tartózkodott” – közölte az IDF.

“Az első vizsgálatok szerint az épületre leadott tankelhárító tűz több, a katonák által elhelyezett robbanószerkezetet is működésbe hozott, s a hatalmas robbanás a két épületből álló komplexum teljes összeomlását okozta”.

Ynetnews

[popup][/popup]