Tovább gyűrűzik a New York Times antiszemita botránya

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Úgy tűnik, a New York Times kiadói nem járnak sikerrel, amikor megpróbálják valahogy kézben tartani az antiszemita karikatúra nyomán egyre jobban tovább gyűrűző botrányt.

A rajz a nyomtatott lap nemzetközi kiadásában jelent meg április 25-én. Ezt nagy felháborodás követte a közösségi oldalakon, de zsidó szervezetek vezetői és diplomaták is tiltakoztak.

Ennek hatására április 27-én a lap kiadott egy közleményt, amelyben elismerték, hogy a rajz „sértő volt, antiszemita utalásokat tartalmazott és helytelen döntés volt közölni.”

A közleményt tiltakozások újabb áradata követte a közösségi oldalakon. Az egyik vezető amerikai zsidó szervezet, az American Jewish Committe (AJC) hivatalosan is közölte, hogy nem fogadja el a magyarázatot. A tiltakozók számon kérték a bocsánatkérés hiányát, a felelősök megnevezését, a további intézkedéseket a hasonló esetek kiszűrésére. Sokan közölték, hogy lemondják előfizetésüket.

Megszólalt Mike Pence alelnök is, elítélte az antiszemitizmus minden formáját, beleértve a New York Times karikatúráját is.

Látva, hogy az első próbálkozás nem volt sikeres, a lap vélemény rovata, ahol a rajz megjelent, újabb közleményt adott ki:

New York Times Opinion on Twitter

We apologize for the anti-Semitic cartoon we published. Here’s our statement.

„Mélységesen sajnáljuk, hogy az elmúlt csütörtökön a New York Times külföldi, nyomtatott kiadásában egy antiszemita politikai karikatúra jelent meg, és határozott szándékunk, hogy ilyen többet ne történhessen meg. Az ilyen képi világ mindig is veszélyes, és egy olyan időszakban, amikor az antiszemitizmus világszerte terjedőben van, még inkább elfogadhatatlan. Kivizsgáltuk, hogy mi történt és azt állapítottuk meg, hogy egy hibás folyamat következtében egyetlen szerkesztő, megfelelő felügyelet nélkül, maga töltötte le a piaci forgalomban lévő rajzot, és egymaga döntött úgy, hogy a vélemény oldalon közzéteszi. Az ügyet nem zárjuk le, átértékeljük a belső mechanizmusokat és a képzést. Ez ügyben jelentős változások várhatók.”

A második közleményt már többen tartották elfogadhatónak, de sokan úgy vélték, hogy a lap vezérkara egyetlen emberre akarja kenni a felelősséget azért a szellemiségért, ami a lapot áthatja.

Így még aznap megjelent egy New York Times-szal szemben rendkívül kritikus cikk – nem máshol, mint a New York Times érintett véleményrovatában.

A szerző, Brett Stevens, maga is a lap publicistája, kemény szavakkal ítélte el a rajzot:

„Ez a kép, egy más korszakban, akár a Der Stürmer hasábjain is megjelenhetett volna. A zsidót kutyának ábrázolják. A kicsi, de agyafúrt zsidó vezeti a benne vakon bízó ostoba amerikait. Az utált Trumpot egy kipával a fején zsidósítják. A névleges szolga a valódi gazda. A rajz az antiszemitizmus olyan sok kritériumának megfelel, hogy már valóban csak egy dollárbankó hiányzik.”

Stephens élesen bírálta saját lapjának magyarázkodását is:

„A lap álláspontja az, hogy vétkes nagyfokú ügyetlenségben, de nem követett el komoly bűnt. Nem, nem egészen így van. Az Izrael-kritikus cikkek áradata, az anticionizmus fő témaként való kezelése olyan magától értetődővé vált, ebben az újságban is, hogy az emberek érzéketlenné váltak a benne rejlő előítéletre, fanatizmusra. Mindaddig, amíg az antiszemita szövegeket és képeket úgy tüntetik fel, mint Izraelről szóló egyszerű – noha sajátos – kommentárokat, addig az emberek hajlamosak lesznek ezt egyszerű véleménynek, nem pedig etnikai előítéletnek tekinteni.”

A második közleményt bírálta Dan Shapiro, aki Obama elnök izraeli nagykövete volt. Twitter üzenetében azt írta, e második közlemény már „jobb”, de részletesebb magyarázatra van szükség, valamint az ezt követő változások teljes körű bemutatására.

Dan Shapiro on Twitter

Better. The full apology is appropriate and placed in the correct context. More details of the explanation are still warranted, as is a full accounting of the changes they say are coming. (Obviously, it should never have happened in the first place.) https://t.co/VLyZzAx24X

Egy Washingtonban dolgozó izraeli diplomata Lenny Ben-David viszont azt írta, hogy „a kései magyarázkodás sz-t sem ér. Ez most megbánás vagy csak mentegetőzés?”

Az egyik legismertebb, antiszemitizmus ellen küzdő szervezet, az Anti-Defamation League vezetője, Jonathan Greenblatt szintén elégtelennek nevezte a Times közleményét. A rajzot „a leggonoszabb antiszemita propagandának” minősítette és hozzátette: „ez nem egyszerűen egy szervezeti melléfogás, hanem nagyszabású erkölcsi bukás. A lap nemcsak mentegetőzéssel, hanem bocsánatkéréssel tartozik a zsidó közösségnek. Felelősségre és tettekre van szükség.”

Továbbra is érkeztek az előfizetés lemondásáról szóló üzenetek. Az egyik hozzászóló ezt írta: „Töröltem az előfizetésemet. Születésem óta kaptam az újságot – szó szerint, mivel a szüleim egész gyerekkoromban előfizetők voltak. Amint befejeztem az egyetemet, magam is előfizettem a lapot és ez így maradt 35 éven át. Szégyelljétek magatokat.”

És – ebben a pillanatban – végezetül, megszólalt Joe Biden, Barack Obama alenöke, aki feltehetőleg versenybe száll a Demokrata Párt elnökjelöltségéért is. A baloldali politikus megengedő hangot ütött meg: a lap súlyos hibát követett el, de ha a hibás fél őszintén törekszik hibáját kijavítani, akkor helye van a megbocsátásnak.

Az Algemeiner cikke nyomán: jég

Címkék:antiszemitizmus, Netanjahu, New York Times, Trump

[popup][/popup]