Törvényjavaslat az amerikai képviselőház előtt: „Ciszjordánia” helyett „Júdea és Szamária” legyen a területek hivatalos neve

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A jogszabály előírná, hogy minden hivatalos amerikai dokumentumban és anyagban „Júdeára és Szamáriára” kell hivatkozni, nem pedig „Ciszjordániára”.

Claudia Tenney

A Kongresszus elé terjesztett törvényjavaslat a Szentföld szentségét és ősi zsidó történelmét kívánja hangsúlyozni.

Claudia Tenney képviselő (R-N.Y.). február 29-én terjesztette elő a „Júdea és Szamária elismeréséről szóló törvényt”. E jogszabály előírná, hogy az Egyesült Államok minden hivatalos dokumentumában a „Júdea és Szamária” név lenne használandó”.

„Az izraeli népnek tagadhatatlan és vitathatatlan történelmi és jogi igényei vannak Júdeával és Szamáriával kapcsolatban, és a történelem e kritikus pillanatában az Egyesült Államoknak ezt meg kell erősítenie” – jelentette ki Tenney.

A kongresszusi képviselő, akinek a törvényjavaslatát Randy Weber (R-Texas) és Anthony D’Esposito (R-N.Y.) támogatja, azt mondta, a Biden-kormányzat „tévútra vezet, mert „visszavonja a Pompeo-doktrínát”, ez pedig aláássa legnagyobb szövetségesünk biztonságát a Közel-Keleten.”

2019 novemberében Mike Pompeo akkori külügyminiszter azt mondta, hogy Washington hivatalosan elismerte Izrael szuverenitását a Golán-fennsík, valamint Júdea és Szamária felett.

„Ez a törvényjavaslat megerősíti Izrael jogos igényét a területére. Továbbra is elkötelezett vagyok a zsidó állam integritásának védelme mellett, és teljes mértékben támogatom Izrael szuverenitását Júdea és Szamária felett” – jelentette ki Tenney.

A republikánus képviselő megjegyezte, hogy a „Júdea és Szamária” kifejezés az ősi időkre, Júda és Szamária királyságára nyúlik vissza.

„1967-ben, miután Izrael arab szomszédai elindították a hatnapos háborút, Izrael visszafoglalta Júdeát és Szamáriát Jordániától. A „ciszjordánia” kifejezést arra használják, hogy delegitimizálják Izrael történelmi igényét erre a földre” – szögezte le Tenney.

“A közelmúltban Antony Blinken külügyminiszter megfordította ezt az álláspontot, és kijelentette, hogy a Biden-adminisztráció csalódott Izrael azon közelmúltbeli döntése miatt, mely szerint tovább bővíti kiterjessze településeit a régióban” – jelentette ki Tenney.

„Ez az elítélés annak ellenére hangzik el, hogy az oslói megállapodás, az Izrael és a palesztin képviselők közötti kétoldalú megállapodás értelmében Izrael teljes katonai és polgári ellenőrzést kapott Júdea és Szamária területének többsége felett.”

Október 8-án, az azt követő napon, hogy a Hamasz terroristái megtámadták Izraelt, Tenney ismertette a Vaskupola Kiegészítő Előirányzatokról szóló törvényét a ” Vaskard hadművelet”-hez.

„Ötven évvel ezelőtt az Egyesült Államok vonakodott támogatni Izraelt a Jom Kippuri Háború elején. Ma nem követhetjük el ugyanazt a hibát” – mondta.

JNS

[popup][/popup]