Törökország: büntetésből múzeum lesz egy zsinagógából ?

Írta: Bürger György - Rovat: Politika

Edirne

A zsinagóga felújítás előtt

Edirne, Törökország – Múlt hét péntekén a törökországi Edirne város kormányzója bejelentette, hogy a felújítás alatt álló nagyzsinagógát múzeummá alakítják. Indoklásként Izrael Állam katonai fellépését említette a Templom hegyen. A hónap elején ugyanis  az izraeli rendőrség megrohamozta a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetet, miután ott iszlámista lázadók elbarikádozták magukat és onnan lövöldöztek.

„Míg azok a banditák háborút szítanak és az Al-Aksza mecsetben muszlimokat mészárolnak le, mi zsinagógát építünk ezeknek! A temetőjüket is mi tartjuk rendben!” – fröcsögött a Hürriyet Daily News napilap szerint Dursun Şahin. „Mindezt a gyűlölet mondatja velem! A zsinagógát kizárólag múzeumként fogjuk bejegyezni”– folytatta, utalva az 1907-ben épült Büyük Sinagog (Nagy Zsinagóga) épületére, amely megfelelő karbantartás híján 1997-ben összedőlt. Négy évvel ezelőtt kezdtek hozzá a  3,4 millió lírába (kb. 375 millió forintba) kerülő renoválásába, mely rövidesen befejeződik. Az 1200 hívőt befogadó épület Európa második legnagyobb zsinagógájának számít. A kormányzó kirohanását a török politikai vezetés hasonló megnyilvánulásai előzték meg: Recep Tayyip Erdoğan elnök a minap jelentette ki, hogy az al Aksza  mecset megrohamozása egyenértékű Törökország megtámadásával.

A politikus ellenségeskedő mondataira az ellenzék azonnal reagált. „Ha Şahin nem mond le annak érdekében hogy helyreállítsa hivatala méltóságát és Törökország becsületét, akkor meneszteni kell!” – követelte az ellenzéki Köztársasági Néppárt nevében Aykan Erdemir, aki szerint az országban vészesen elharapódzott a gyűlölet és antiszemitizmus.

"Büyük Sinagog" müze olacak

És felújítás után

„Az általunk gondozott épületekkel kapcsolatos döntések kizárólag a mi hatáskörünkbe tartoznak” – igyekezett megnyugtatni a kedélyeket az Alapítványok Főigazgatóságának vezetője, Adnan Ertem. „Szándékaink szerint a zsinagóga változatlanul vallási célokat fog szolgálni és nyitva fog állni mind a hívők, mind egyéb érdeklődők előtt.”

A zsidó közösség szintén döbbenetét fejezte ki a kormányzó ellenséges kijelentései miatt. Közleményük szerint a kormányzó „az ország fontos részének tartott zsidóságot „azok”-nak titulálva leplezetlenül fejezte ki gyűlöletét. A közel-keleti politikai események miatt nem lehet a török zsidókat célba venni.”

A zsinagóga előtt Edirne polgárainak egy csoportja  Şahin-ellenes tüntetést szervezett.

A heves tiltakozásokra válaszolva Şahin még szombaton írásos nyilatkozatot tett közzé, mely szerint a média eltorzította kijelentését. Célja kizárólag az al-Aksza mecset elleni akció elítélése volt. A történelmi zsinagóga jövőbeni hasznosítása pedig az Alapítványok Főigazgatóság hatáskörébe tartozik. Tudomása szerint az intézmény szeptemberben döntött a zsinagóga múzeumként történő működtetéséről. Ishak Haleva főrabbival folytatott mai telefonbeszélgetésében sajnálkozását fejezte ki a szerinte tragikusan félreértett kijelentései miatt.

[popup][/popup]