Tömegmészárlást terveztek

Írta: Gacs Katalin - Rovat: Politika

Vádat emelt a jeruzsálemi ügyészség négy kelet-jeruzsálemi arab fiatal ellen, akik azt tervezték, hogy egy rendezvényen fegyveres mészárlást fognak elkövetni.

1623717_711164248918061_1928072327_n

A gyilkolást tervezők, őrizetben. (Fotó: Ohad Zwigenberg)

A négy fiatal, Anas Ouisat, Basel Abidat, Ahmed Sarur és Amru Abado 19 és 21 év közötti férfiak, a Jeruzsálem délkeleti részén található Jabel Mukaber lakónegyedből.

A vád szerint Ouisat és Abidat már tavaly decemberben elkezdték a bűntettet tervezni, céljuk az volt, hogy egy terrorszervezet segítségével minél több jeruzsálemi zsidót megöljenek. Ouisat javasolta a helyszínt, a Bayit VeGan negyedben található Nof Yerushalayim dísztermet, ahol korábban dolgozott. Mivel tudta, hogy ott egy átlagos rendezvényen 800-1500 ember fordul meg, úgy gondolta, hogy itt elég nagy lesz az áldozatok száma.

Elképzelésük az volt, hogy ultra-ortodox zsidónak öltözve a többi vendéggel együtt a főbejáraton keresztül jutnak be a díszterembe és mini-uzi géppisztolyt visznek magukkal, amelyeket egy ciszjordániai fegyverkereskedőtől szereztek be, darabját ötvenezer sékelért. Ezt mérete miatt könnyen el tudták volna rejteni ruhájuk alatt, mégis alkalmas nagyszámú ember meggyilkolására.

Ekkor csatlakozott hozzájuk Sarur, aki a fegyvervásárláshoz is hozzájárult anyagilag. Ezután hárman a helyszínt is felkeresték, hogy felmérjék a terepet, megvizsgálták a személyzeti bejáratot és a főbejáratot is, és úgy döntöttek, hogy az utóbbin át jutnak majd be az épületbe. Néhány nappal később azonban Sarur visszalépett a terrorcselekmény végrehajtásától. Ellene a vádat azonban súlyosbítja, hogy 2013-ban már korábban is véghez akart vinni egy terrortámadást, amibe Ouisatot és másokat is be akarta vonni, azok viszont akkor még megtagadták a részvételt.

Ouisat és Abidat ismét magukra maradtak, ám nem sokáig, mert hamarosan csatlakozott hozzájuk a negyedik férfi, Abado. Mind a hárman részt vettek volna a lövöldözésben, hogy maximalizálják az áldozatok számát.

Szerencsére tervükre fény derült, mielőtt azt véghezvihették volna.

Gilad Pinchas, a  Nof Yerushalayim igazgatója ezt nyilatkozta: „A Nof az ünneplés színhelye, a vádemelés pedig Isten ajándéka”.

[popup][/popup]