Több mint 180 ezren tüntettek Párizsban az elszabadult antiszemitizmus ellen

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Több mint 180 000 ember vonult fel vasárnap Párizsban az antiszemitizmus elleni tüntetésen, miután Franciaország-szerte elszaporodtak a zsidók elleni gyűlölet bűncselekmények.

A politikai pártok napokig vitatkoztak arról, hogy ki vegyen részt a tüntetésen.

A francia fővárosban – ahol nagy zsidó és muszlim közösségek élnek – a Hamász által október 7-én Izraelben elkövetett mészárlás, majd a terrorcsoport megsemmisítését célzó, egy hónapja tartó izraeli szárazföldi hadművelet nyomán nőtt a feszültség.

A vasárnapi felvonuláson több tízezer ember zsúfolódott össze az Invalidusok parkjában lévő kiindulóponton – jelentették az AFP újságírói -, miközben a közeli metróállomások és utcák is megteltek emberekkel. Több mint 3000 rendőr és csendőr volt jelen a megmozduláson.

Élisabeth Borne miniszterelnök (középen, kék garbóban) a menet élén

A menet élén Elisabeth Borne francia miniszterelnök, a parlament két házának elnöke, és más közéleti méltóságok, köztük Francois Hollande és Nicolas Sarkozy korábbi elnökök, valamint vallási vezetők vonultak.

Franciaországban mintegy 500 ezer zsidó él, akik Európa legnagyobb közösségét alkotják. Az országban élő moszlimok számát ennek tízszeresére, 5 millióra becsülik.

A menetben haladtak a Hamász terrorakciójában megölt 40 francia állampolgár, valamint az eltűntek és túszul ejtett személyek családtagjai is.

Patrick Klugman ügyvéd, a Hamász által fogva tartott személyek szabadon bocsátásáért küzdő “Freethem” bizottság tagja is ott vonult a menetben.

“Nagyon büszke vagyok országomra etüntetés után” – mondta Klugman. “Kevésbé érzem magam egyedül, mint az elmúlt hetekben és napokban”.

“Mindenkinek úgy kell éreznie, hogy a zsidóellenes érzelmek leküzdése a személyes ügye” – mondta Haim Korsia francia főrabbi a Radio J nevű zsidó rádiónak.

Franciaországban a Hamász terrorakciója óta közel 1250 antiszemita cselekményt regisztráltak.

Marine LePen, a szélsőjobb vezetője a menetben

“Zavarodottság”

A felvonulás előestéjén Emmanuel Macron francia elnök elítélte a “féktelen antiszemitizmus elviselhetetlen újjáéledését” az országban. “Az a Franciaország, ahol zsidó polgáraink félnek, nem Franciaország” – írta a Le Parisien című szombati lapban megjelent írásában.

Macron elítélte a felvonulás körüli “zűrzavart”, mondván, egyes politikusok “kihasználják” azt saját céljaik érdekében.

Az elnök közölte, hogy “szívben és lélekben” részt vesz a gyűlésen, de személyesen nem. “Az én feladatom az ország egységének megteremtése és az értékek melletti szilárd kiállás” – mondta.

A szélsőbaloldali La France Insoumise (LFI) párt bojkottálta az eseményt. Az LFI vezetője, Jean-Luc Melenchon elutasította a felvonulást, mint a gázai palesztinok elleni mészárlás “feltétel nélküli támogatóinak” találkozóját.

Az LFI külön tüntetést szervezett az antiszemitizmus ellen, vasárnap reggel, amelyet ellentüntetők zavartak meg.

Marine Le Pen, a Rassemblement National (RN) radikális jobboldali párt vezetője – aki szintén ellentüntetőkkel találkozott, amikor megérkezett – kijelentette, hogy a menetnek az “iszlám fundamentalizmus” elleni kiállást is szolgálnia kell, ami bevándorlás ellenes pártjának egyik kedvenc témája.

Az RN évtizedekig Nemzeti Front (FN) néven volt ismert. A pártot még Marine apja, Jean-Marie Le Pen alapította – akit annak idején jogerősen elítéltek holokauszttagadásért.

Marine Le Pen célja azonban éppen az, hogy megmutassa, a párt megváltozott: “Pontosan ott vagyunk, ahol lennünk kell” – mondta Le Pen újságíróknak, és minden ellenvetést “kicsinyes politikai szócséplésnek” nevezett.

Fabien Roussel kommunista vezető azt mondta, hogy “nem fog a RN mellett vonulni”.

Más baloldali pártok, valamint ifjúsági és jogvédő szervezetek a szélsőjobboldaltól elválasztó közös zászló mögött vonultak.

“Pózolás nélkül”

Élisabeth Borne miniszterelnök vasárnap azt mondta: “Nincs helye a pózolásnak” a felvonuláson, “ez egy létfontosságú harc a nemzeti összetartozásért”.

Borne édesapja az auschwitzi náci haláltábor túlélője volt, majd öngyilkos lett, amikor lánya 11 éves volt.

A közelmúltbeli antiszemita cselekmények hosszú listáján a párizsi ügyészség vizsgálja azt az október 31-i incidenst, amikor a városban és a külvárosokban lévő épületeket tucatnyi Dávid-csillaggal festették össze.

A graffitiket, amelyek Párizs második világháború alatti náci megszállásának és a zsidók haláltáborokba való deportálásának emlékét idézték fel, széles körben elítélték.

A felvonulásra egy nappal azután került sor, hogy Párizsban több ezren tüntettek “Állítsátok meg a gázai mészárlást” felirat alatt.

A baloldali szervezők felszólították Franciaországot, hogy “követelje az azonnali tűzszünetet” Izrael és a Hamász terroristái között.

Címkék:Franciaország, szélsőbal, szélsőjobb

[popup][/popup]