Tíz palesztin megsebesült az izraeli katonákkal folytatott tűzharcban Ciszjordániában

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Legkevesebb nyolc palesztin megsebesült, egyikük súlyosan, a Waffa című palesztin hírportál szerint az izraeli hadsereg hétfő hajnali razziája során Ciszjordánia északi részén, Dzseninben. A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet értesülése szerint két palesztin fiatalt őrizetbe vettek ezen a helyen az izraeli kommandósok.

Mevo Dotan falú távlati képe

Szintén tűzharc bontakozott ki a Rámalláhtól északkeletre lévő Mudzsáhir nevű falunál, ahol két palesztin fegyveres sebesült meg.

Összecsapásokat jelentettek Nabluszból is palesztinok és izraeli katonák között.

A hétfő hajnali razzia előtt néhány órával palesztin fegyveresek tüzet nyitottak a Mevo Dotan nevű izraeli telepesfalura, és a Gan Ner nevű észak-izraeli településre, amely a Ciszjordánia és az 1948-as tűzszüneti vonalakon belüli Izrael határán, izraeli oldalon fekszik. Mevo Dotánnál súlyos károkat okoztak egy, a falu mellett parkoló, palesztin tulajdonban álló autóban, és golyó csapódott egy lakásba Gan Nerben; itt nem sérült meg senki, csak kisebb anyagi károk keletkeztek.

A lövésekért egy eddig ismeretlen palesztin csoport vállalta magára videóüzenetében a felelősséget, az izraeli hadsereg pedig bejelentette, hogy hajtóvadászatot indított kézre kerítésükre.

Az Izraelben és Ciszjordániában elkövetett palesztin támadásokban idén 19 izraeli halt meg, és többen súlyosan megsérültek. Ezen idő alatt legkevesebb 111 ciszjordániai palesztin vesztette életét, döntő többségük merényletek meghiúsítása közben vagy fegyveres harcokban izraeli biztonságiakkal, de civilek is vannak az áldozatok között, és többek halálának körülményeit vizsgálják.

 

Shiri Zsuzsa/MTI

[popup][/popup]