„Tiszteljük a kormányt”

Írta: Polgár György - Rovat: Politika

Az alábbi interjú a németországi zsidók központi lapja, a Jüdische Allgemeine weboldalán jelent meg 2023. augusztus 1-én.

Május óta a Mazsihisz elnöke: Grósz Andor, egykori tábornok (Fotó: Polgár György)

Grósz Andor a magyarországi zsidó életről, antiszemitizmusról és napi politikáról

 

Grósz úr, Ön május óta áll a magyar zsidó hitközség, a Mazsihisz élén. Mik a céljai?

A hosszútávú célok közé tartozik az egyházi jellegünk erősítése. Az előző vezetés túl sokat foglalkozott a politikával, legalábbis kifelé. Ezen már a közeljövőben is változtatni fogunk.

Ön többször hangsúlyozta, hogy távol akarja magát tartani a politikától. Hogyan szándékozik ezt elérni, hiszen a Mazsihisz elnökeként nem lehet mindig elhárítani a politikai kérdéseket, például, amikor antiszemitizmusról van szó.

Azokban a kérdésekben, amelyek a zsidóságot érintik, természetesen hallatni fogjuk a hangunkat. Gondolok itt az antiszemitizmus különböző megnyilvánulásaira, a gyűlöletbeszédre vagy a kisebbségek problémáira való reagálásra. Nemrég, amikor a Magyar Nemzet című napilap Horthy Miklós kormányzó rehabilitálását szorgalmazta, mi határozottan tiltakoztunk ez ellen. Az ő uralkodása alatt a második világháború idején gyakorlatilag az egész magyar vidéki zsidóságot kiirtották. Napi politikai kérdésekbe azonban egy egyháznak nem kell beleszólnia.

Különböző felmérések szerint a magyar társadalom jelentős része antiszemitának számít, jóllehet az atrocitások rendkívül ritkák. Hogyan fog ez ellen küzdeni a Mazsihisz?

Pontosan ugyanazt fogjuk tenni, mint eddig. Egyrészt mindig hangot fogunk adni a véleményünknek, ha antiszemita cselekményeket tapasztalunk, akár szóban, akár más formában történnek ezek. Másrészt továbbra is nyitottak leszünk a társadalom felé. Nem csak a vallásunkat akarjuk elmagyarázni, hanem bemutatunk minden mást is, ami a zsidósághoz tartozik, mint például a kultúránkat, a szociális érzékenységünket, a mások iránti tiszteletet. Egyes antiszemita jelenségek ellenére a zsidók alapvetően biztonságban vannak és szabadon gyakorolhatják vallásukat. A jelenlegi, de az előző kormányok is biztosították ezt.

Az Orbán-kabinet „zéró toleranciát” hirdetett meg a zsidókkal szembeni ellenségeskedéssel szemben, de a jelek szerint nem mindig tartja magát ehhez. Gondolok itt többek között a Soros György magyar származású zsidó filantróp ellen indított lejárató kampányokra, vagy egy, zsidók elleni nyílt utcai támadásra, amely után a kormány gyakorlatilag hallgatott.

A politikának az említett esetekben is folyamatos és egyértelmű „zéró toleranciát” kellene tanúsítania. Következetesen és konkrétan kellene fellépnie az ilyen esetekben is.

Azt mondják, Ön kiváló kapcsolatokat ápol az Orbán-kormánnyal.

Már korábbi, magas rangú katonatiszti funkciómban is igyekeztem korrekt kapcsolatot tartani a mindenkori kormánnyal, és nem csak a jelenlegi állami vezetéssel. Jelenlegi pozíciómban nyitott vagyok minden demokratikus párt irányába – legyen az akár bal- akár jobboldali -, amennyiben a zsidó értékeket elismerik és a zsidóságot tiszteletben tartják. Mint felekezeti közösség, tiszteletben tartjuk a demokratikusan megválasztott kormányt, és kifejezzük lojalitásunkat az ország iránt. Ez nem jelenti azt, hogy nem szólalunk fel, ha úgy látjuk, hogy sértik az érdekeinket.

Néhány héttel ezelőtt felröppentek olyan hírek, hogy az izraeli magyar nagykövetséget Jeruzsálembe költöztetik. Mit gondol erről?

Ha ez az országunk érdekeit szolgálja, és a tervet illetően mindkét kormány részéről megvan az egyetértés, akkor támogatjuk.

 

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége új elnökével Polgár György beszélgetett.

Címkék:Grósz Andor, Mazsihisz

[popup][/popup]