TikTok: az antiszemita tartalmak mennyisége majdnem tízszeresére nőtt 2021-ben

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Mindezt egy izraeli tanulmány állapította meg. A felmérést Dr. Gabriel Weimann, a Haifai Egyetem kommunikációs tanszékének professzora és Natalie Masri, a herzlijai Terrorizmus Elleni Intézet (ICT) munkatársa irányította. Megállapították, hogy hogy a közösségi csatornátn sokszorosára nőtt az antiszemita képek és szövegek mennyisége.

Az antiszemita tartalmú posztok száma 41%-kal bővült, az antiszemita felhasználó nevek (mint pl. @holocaustwasgood or @eviljews) pedig 1,375%-kal nőtt 2020 óta. Mindez a 2021 négy hónapjában végzett, videók, kommentek és felhasználónevek elemzésére épül.

A TikTok egyike a leggyorsabban terjeszkedő közösségi csatorna, amely főként fiatalokat vonz; 1,2 milliárd követőjének 41%-a 16 és 24 év közötti. A TikTok népszerű és nyitott, amit sok szélsőséges, rasszista és radikális csoport, köztük neonácik és antiszemiták is gyorsan fölismertek.

„Könnyű lenne a dolgot egy kézlegyintéssel elintézni, mondván, hogy a TikTok ártalmatlan fórum kreatív gyermekek részére. A gond az, hogy ifjú, befolyásolható és naiv közönséget olyanok érik el, akik gyűlöletet hirdetnek online, és ezt nem ártana komolyan venni” – mondja Weimann.

Az antiszemita tartalom sokféle: náci karlendítést mutató videó; Holokausztra utaló szövegek, mint „Van megoldás, végső megoldás”; kampós orrú zsidók ábrázolása, a népirtást lekicsinylő szövegek. Mindezek az antiszemita propaganda, uszítás és gyűlölet hirdetésének rendszeres nyomon követését igénylik.

A TikTok nemrég megújította a működési szabályzatát, látszólag a gyűlölet teli tartalom visszaszorítása céljából, de pozitív változások nem érezhetők. Amikor a platform a Holokauszt emléknap alkalmával nevelési célzatú videókat jelentetett meg, a kezdeményezés balul ütött vissza. A kezdeményező Robert Rinder tévészemélyiség és ügyvéd oldalát a Holokausztot tagadó üzenetek árasztották el.

„Nem vagyok biztos abban, hogy mindent megteszünk a gyűlöletbeszéd nyomon követése és eltörlése érdekében. A csatornák még a saját használati feltételeikhez sem tartják magukat. A használt algoritmus a gyűlölettel teli üzeneteknek kedvez” – állítja Weimann.

A tanulmány szerint „a közösségi média szigorúbb és keményebb szabályozást igényel. A TikTok honlapján azt hirdeti, hogy „kemény, reális és nem ismer határokat. Ugyanakkor ez a gyűlöletbeszédnek és szélsőséges tartalomnak kedvez.”

A Haifai Egyetem elemzése rámutat a közösségi média, köztük a TikTok felelősségére és a tudományos kutatás jelentőségére a világot fenyegető kihívások elleni harcban.

Israelnationalnews – Bassa László

[popup][/popup]