Texas: Izraelt bojkottáló cégek nem köthetnek üzletet az állammal

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Egy amerikai szövetségi bíróság elutasított egy texasi törvény elleni keresetet. A törvény megtiltja az Izrael-ellenes (BDS) mozgalomban részt vevő vállalatoknak, hogy állami megbízásban részesüljenek.

Bojkott párti tüntetés 

Haseeb Abdullah 2021-ben perelte be Texas államügyészét, Ken Paxtont az állam számvevővel együtt, arra hivatkozva, hogy a törvény sérti a szólásszabadságot és veszélyezteti az állami nyugdíját. Ezen a héten az Egyesült Államok Ötödik Kerületi Fellebbviteli Bírósága elutasította a keresetet, arra hivatkozva, hogy Abdullah nem jogosult keresetet beadni, mivel őt a vonatkozó törvény semmi módon nem sértette meg.

A bíróság szerint Abdullah igényét a jövőbeni potenciális gazdasági veszteségekre alapozta, amelyek azonban “legfeljebb spekulatívak”, így “nincs konkrét érdekeltsége ebben a perben”.

Kedden Paxton azt mondta, hogy az ítélet győzelem a BDS terjedésének megállításáért folytatott általános küzdelemben.

“A texasi bojkottellenes törvény alkotmányos és sajnos egyre inkább szükséges, ahogy a radikális baloldal egyre ellenségesebb Izraellel szemben” – mondta. ” Texas állam továbbra is szilárdan kiáll Izrael mellett azáltal is, hogy nem hajlandó üzletet kötni olyan cégekkel, amelyek bojkottálják a Közel-Kelet egyetlen demokratikus országát.”

Paxton hozzátette, hogy “örömmel látja, hogy a bíróság elismerte, hogy a felperesnek nem volt semmilyen joga a keresethez”.

A 2005-ben indított BDS-kampány ellenzi a cionizmust – a zsidó nép önrendelkezési jogát támogató mozgalmat – és elutasítja Izrael, mint zsidó nemzetállam létjogosultságát. Célja az ország teljes elszigetelése gazdasági, politikai és kulturális bojkottal.

Jelenleg 35 amerikai államban van érvényben BDS-ellenes törvény. Nebraska, Észak-Dakota, Utah és Virginia törvényhozása hasonló intézkedéseket mérlegel.

Februárban az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elutasította Arkansas állam BDS-ellenes törvényét támadó keresetet. A felperes azzal érvelt, hogy alkotmányellenes, ha a vállalkozóknak igazolniuk kell, hogy nem bojkottálják Izraelt, mielőtt üzletet kötnek az Arkansasi Egyetemmel.

Algemeiner

Címkék:BDS, Izrael ellenes bojkott

[popup][/popup]