Tényleg olyan hatékony a Szputnyik?

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Technika - tudomány

A Politico szerint az európai szakértőknek félre kell tenni a politikai megfontolásokat az orosz koronavírus vakcina vizsgálatakor.

Forrás: Wikimedia commons

Amikor az első adatok március 4-én beérkeztek az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA), a tekintélyes The Lancet folyóirat kedvező értékelésének hatására számos országban – Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában, nem is beszélve az ukrajnai Donbasszról –már oltottak a vakcinával, ami eleve megosztotta a szervezetet.

Korábban viszont a balti köztársaságok és Lengyelország vezetői és közvéleménye úgy találta: a vakcinát Oroszország arra használja, hogy éket verjen az EU országok közé. Németország a Szputnyik V védelmére kelt, de megvárja, amíg kiderül, vajon az megfelel-e az EMA szigorú minőségi, biztonsági és hatékonysági követelményeinek. Az Európai Bizottság hangsúlyozza, hogy az EMA kizárólag a vakcinát vizsgálja – a gyártó által rendelkezésre bocsátott adatok alapján; geopolitikai szempontok szóba sem jöhetnek.

Ezzel Kirill Dmitrijev, az oltóanyag Oroszországon kívüli forgalmazásáért felelős Russian Direct Investment Fund (RDIF) vezérigazgatója is teljes mértékben egyetértett.

 

Lássuk az adatokat

A lelkesedést sokan nem osztják. Szerintük a Lancet cikke kritikai megjegyzéseket is tartalmaz, különös tekintettel arra, hogy vajon a dokumentációban említett reprezentatív minta mit jelent. Feltételezik, hogy a teszteléskor valójában a hadseregből toborzott „önkénteseket” oltották, akik nyilván fiatalabbak és egészségesebbek, mint az európai átlagember. Mások szerint az elemzést az orosz klinikai és laboratóriumi eredményektől függetlenül kell elvégezni, szigorúan ragaszkodva az EU szabványokhoz.

Az EMA nyilatkozata szerint az oroszok által átadott adatok „azt mutatják, hogy a vakcina beindítja az antitestek és az immun sejtek képződését, így védettséget nyújt a COVID-19 ellen.”

Késedelem

Mire az EMA végez a Szputnyik bevizsgálásával, az valószínűleg a hetedik lesz az EU-ban, mivel a Johnson & Johnson, a Novavax és a CureVac vakcinák előállítói hamarabb adták be dokumentációjukat az EMA-hoz. A litván EU nagykövet szerint ugyanakkor minden tagországnak joga van dönteni arról, hogy milyen vakcinációs stratégiát követ. Furcsának tartja, hogy az oroszok harmadik országnak kínálják az oltóanyagot, miközben odahaza az átoltottság szintje alacsony. Sokak számára ez a bizonyíték, hogy itt politikai akcióról van szó. Vannak, akik Orbán oltási politikáját sem kímélik, azt a Brüsszel ellenes fellépés részének tartják.

Pártatlan értékelés legyen

Az EMA kerülje el az átpolitizálást, de ez a tagállamokra is vonatkozik, amennyiben célszerű, hogy a gyógyszerbizottságban ülők (CHMP) döntését vegyék figyelembe. Német szakmai körök olyan mértékben kötelezték el magukat a Szputnyik mellett, hogy készek lennének beszállni a gyártásba.

Közben az RDIF egyik németországi leányvállalatát, az R-Pharm-ot bízta meg az engedélyezési folyamat beindításával, ahol veterán gyógyszerészek dolgoznak. Dmitrijev nagy reményeket fűz az EMA pozitív döntéséhez. Engedélyezés esetén júniustól kezdődően százmillió adag vakcinát tudnának leszállítani, állítja, ami ötvenmillió ember beoltását biztosítaná.

A bizalmatlanság kölcsönös. Egyelőre nincs szó arról, hogy a Bizottság vásárolna a vakcinából. A Szputnyik csapata viszonzásul kissé gúnyosan írt a Twitteren arról, hogy vajon meddig vesződnek még a vizsgálattal. „Az EU bürokratái és a gyógyszerlobby biztosak a dolgukban, szerintük az oltási program jól működik, és nincs szükség plusz oltóanyagra” – írták az oroszok.

Politico – Bassa László

Címkék:EMA, EU, Szputnyik vakcina

[popup][/popup]