Temetőről, Jobbikról, Hanukkáról, Szeretetkórházról

Írta: jég - Rovat: Belpolitika, Politika

Harmadízben találkozott Heisler András, a Mazsihisz elnöke a zsidó média[1] képviselőivel, kötetlen eszmecserén.

Heisler András

A Szombat munkatársa a pár héttel korábban nagy vitát kirobbantott temetőügyről érdeklődött: temetnek-e nem zsidókat a Mazsihisz kezelésében lévő Kozma utcai temetőbe?

Zsidó emberek nem zsidó házastársait temetik a temető e célra elkülönített parcellájába, ami már régi gyakorlat. A zsidó vallásjog (halacha) betartására mindeközben a Mazsihisz égisze alatt dolgozó rabbik felügyelnek, „tradícióinkat betartjuk, így más zsidó felekezettől származó bírálatok nem mértékadóak a számunkra” – foglalta össze a helyzetet Heisler András.

A Kozma utcai zsidó temető (képünk illusztráció)

Radnóti Zoltán rabbi facebook-bejegyzéséből értesültünk arról, hogy Vona Gábor és a Jobbik a Mazsihisznek is küldött hanukkai üdvözletet. A Mazsihisz nem akart erre reagálni?

A Mazsihisz, az utóbbi években elterjedt szokás szerint minden évben több tucat hanukkai üdvözletet kap – felelte az elnök. Ezek közül egyedül a közjogi értelemben legfontosabbat, a Miniszterelnök üdvözletét teszik ki a Mazsihisz a honlapjára. A jókívánságokra nem reagálnak külön-külön, de ez sehol sem szokásos. Ezen túl is alapelv azonban, hogy a Jobbikkal nem kezdeményeznek párbeszédet. Aki ugyanis a Jobbik üzenetére válaszol, az a párttal diskurzusba bocsátkozik – amiként ez Köves Slomó esetében történt. A Mazsihisz ezt nem látja indokoltnak – noha figyelemmel kísérik a Jobbik politikai mozgását. Mindehhez hozzátette az elnök, hogy politikai pártok ügyeiben amúgy sem foglalnak állást és abban sem partnerek, hogy pártpolitikai célokra felekezetüket felhasználják.  (A Mazsihisz vezetői a beszélgetés óta közzétették ezzel kapcsolatos álláspontjukat.)

Akkor megszűnik az a gyakorlat, hogy a Szocialista párt vezetői fontosabb eseményeken a Dohány utcai zsinagóga első sorában ülnek?

Az elnök erre annyit mondott, hogy minden demokratikus politikai párt vezetőivel jó viszonyt ápolnak és a Dohány utcai rendezvényeken tisztelettel és szeretettel várják a közélet szereplőit.

A Mazsihisz is átáll a nyilvános hanukkai gyertyagyújtás gyakorlatára, mint az az MTK stadion előtt történt?

Stern Péter, az MTK Baráti Kör elnöke, Deutsch Tamás és Heisler András

Az MTK szurkolói egy szoros „családi” közösség. A MAZSIHISZ pedig a hanukkai gyertyák gyújtását a magyarországi tradíciók szerint családi és közösségi eseménynek tartja. A szóban forgó gyertyagyújtást az MTK szurkolóinak közössége szervezte az MTK sportpálya bejáratánál. A mintegy száz főt (köztük az MTK drukkerek kemény magját) vonzó eseményen hárman gyújtották meg az ünnepi gyertyákat: Heisler András, Yosef Amrani izraeli nagykövet és Deutsch Tamás, az MTK elnöke. (A nyolcadik napon is volt egy rendezvény ugyanitt.) Ez azonban nem jelenti azt – szögezte le Heisler – hogy a Mazsihisz is áttérne a nagy nyilvánosság előtti hanukkai gyertyagyújtások gyakorlatára. Arra azért felhívta a figyelmet, hogy az MTK részéről, amely történelmileg az asszimiláns zsidóság sportklubja volt, a hanukkai gyertyagyújtás komoly lépés a zsidó azonosság irányába.
Megjegyezte még az elnök, hogy a hanukka, úgy tűnik, igen népszerű ünnep lett az utóbbi időben: számos vidéki városban – így például Pápán, Zalaegerszegen, Gyöngyösön, Debrecenben, Szombathelyen – a város vezetését és nyilvánosságát is megmozgató eseménnyé vált a gyertyagyújtás. Gyöngyösön éppenséggel Kiss Rigó László szegedi püspök, Tőkés László református püspök és egy a városban dolgozó arab származású orvos gyújtották meg a gyertyákat.
A Mazsihisz az ünnep utolsó napján, január 1-én szervezett gyerekműsort a Goldmark terembe, amely olyan sikeres volt, hogy havonta tervezik megismételni. A célcsoport a gyerekek, a fiatal zsidó családok,  s várják mindazokat, akik a közösséghez tartozónak érzik magukat. Hasonló célt szolgál a már többször kilátásba helyezett úszásoktatás is, aminek részleteit a Mazsihisz honlapján fogják meghirdetni január 15-én.

Az eddig alvállalkozóknak kiadott kóser konyhát, illetve Dohány utca körüli turizmust a Mazsihisz saját hatáskörbe vonta. Mi ennek az oka és miért szerepel mindegyik gazdasági egység igazgató tanácsában az egyik vezető rabbi felesége?

A Kóser konyha, valamint a Budapesti Zsidó fesztivál rendezvényei a BZSH égisze alá tartoznak, a Dohány utca környéki turizmust pedig a Mazsihisz felügyeli – pontosított Heisler. A változtatásokra a hitközség korábbi, gazdasági átvilágítása nyomán került sor. Arról az elnöknek nincs tudomása, hogy bármely rabbi felesége igazgató tanácsi tag lenne, tekintettel arra, hogy ezeknél a szervezeteknél igazgató tanács nincs is.

A felújított mádi zsinagóga

Az EMIH felújíttatta és a vallásos turizmus fontos részévé tette a mádi zsinagógát. Miért nem lép a Mazsihisz az üresen és romosan álló kővágóörsi zsinagóga ügyében, amikor ezt hasonló turistaközponttá lehetne tenni? Állami támogatásra ezen a téren lehet számítani.

Első számú feladatunk a fiatalabb zsidó nemzedékek megszólítása és intézményeinkbe való „bevonzása” – hangsúlyozta Heisler. Legalább húsz olyan üresen és romosan álló zsinagóga van országszerte, ahol felmerült a renoválás igénye, de a Mazsihisz nem tudja mindegyiket bevonni gazdasági vérkeringésébe. Üdvözöljük az EMIH nagyszabású vállalkozását e téren, de nekünk mások a preferenciáink. Új stratégiánk szerint a közösségünk fejlesztésére, új, vonzó aktivitások teremtésére, oktatásunkra kell koncentrálni – fogalmazott Heisler.

A Páva utcai Holokauszt dokumentációs központ 150 millió forintot költött az elhurcolt zsidók után maradt uratlan vagyon felkutatására, ám a kutatás nem sok látható eredményt hozott. Mit lép erre a Mazsihisz?

A Páva utcai emlékhely erősen kifogásolható működése számos kormányzati cikluson át ível. A Mazsihisz kritikusan tekint az intézményre, de befolyása nincs rá, mert a HDKE a mindenkori kormány irányítása alá tartozik. Úgy tűnik azonban, az intézmény egyik kormánynak sem elég fontos.

A HDKE – a Páva utcai zsinagóga – épületében

Végül a Szeretetkórház került szóba, melyről szólva Heisler András megemlítette, hogy nemrégiben elnyerte az oktató kórház titulust, mint az egyik legjobb gerontológiai szakintézet.
Ezzel kapcsolatban a Szombat tudósítója megjegyezte, hogy nemrég megkeresték a kórház igazgatóját, Deutsch Zsuzsannát, aki azonban értésükre adta, hogy nem kíván válaszolni kérdéseikre és ezt helyettesének sem teszi lehetővé. Így a Mazsihisz elnökének tette föl a kérdést:
– A gerontológián kívül milyen más osztályok működnek a Szeretetkórházban?
Aktív belgyógyászat, hospice, mozgásszervi rehabilitáció, krónikus belgyógyászat, krónikus ápolás.
– Ambuláns rendelésre bejelentkezhetnek-e a hitközség tagjai vagy mások?
Bárki. Rendelési idők és telefonszámok a kórház honlapján találhatók.
– Tervezik-e szülészet létesítését a Szeretetkórházban?
Nem, terveink szerint a Bethesda kórházban lenne a szülészet, az Irgalmasoknál pedig a nőgyógyászat, a vallási értékek megtartása végett. Ez lenne az alapja az egyházi kórházak holisztikus együttműködésének – felelte a Mazsihisz elnöke, s ezzel zárult a beszélgetés.

[1] A beszélgetésen a Szombat mellett a Breuerpress és a kibic.hu munkatársai voltak jelen.

Címkék:Mazsihisz, szretetkórház, temető, zsinagóga

[popup][/popup]