Temető felújítás – Szeghalom

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Politika

A Miniszterelnökség állami költségvetésből elkülönített 400 millió forintos céltámogatásából, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány által kiírt és elbírált pályázaton elnyert támogatásokból zajlottak vidéki temetőfelújítások az elmúlt hónapokban. Szeghalom Város Önkormányzata az alábbi összefoglalót küldte a Szombatnak.

A megvalósított felújítás (sírok felújítása, helyreállítása) nem engedélyköteles tevékenység volt.

Összesen 128 db sírhely található a temetőben. Ebből 7 db szerkezetileg teljesen ép. A 12 db sírfedélből 9 db szerkezetileg teljesen ép.

A 128 db sírkő mindegyike tisztításra szorult az időjárás viszontagságai által okozott elszíneződések miatt. A 128 db sírkőből a projekt márvány, gránit, mészkő, sírfedél, családi síremlék és felirat felújítást is tartalmazott. A 128 db sírkőből 112 db sírkő helyreállításra és/vagy felújításra szorult.

A 12 db sírfedélből 3 db sérült volt, de a műszaki ellenőr javaslatára elegendő volt a tisztításuk.  A 128 db sírhely esetében 75 db fejkőt helyreállítani volt szükséges,

38 db fejkő sérült állapota miatt javításra és helyreállításra került.

A 14 db családi sírhely közül 1 db kripta található. A kripta felújítása megtörtént. A 14 db családi sírhelynél 3 db szerkezetileg jó állapotú, 5 db külső felújításra szorult, 5 db pedig teljes felújítást igényelt.

A sírok helyreállítását sírkövekre specializálódott szakember megbízásával végeztük el. A közfoglalkoztatás keretében 5 ember bevonása történt 1 hónap időtartamra. Az 1 hónap alatt a terület előkészítésében vettek részt, a felújításhoz szükséges cserjézést, területrendezést végezték el.

Megtörtént a temető bemérése, mely során bemérési vázlat készült a sírok elhelyezkedéséről.

A felújítást és helyreállítást követően a sírok, síremlékek és környezetük látványosan megszépültek, igényes szép és precíz munkavégzés történt.

 

[popup][/popup]