Tel Aviv polgármestere: Izrael a fasiszta teokrácia felé tart

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Ron Huldai szerint a város a jobboldal választási győzelme ellenére is elutasítja a homofób képviselők törekvéseit, „akik saját oktatáspolitikai elképzeléseiket akarják ránk erőltetni”. “Az összes fasiszta államban a nép választotta a vezetőket” – szögezte le Huldai.

Ron Huldai (Wikipedia)

Ron Huldai, Tel-Aviv polgármestere pénteken arra figyelmeztetett, hogy Izrael a fasiszta teokráciává válás felé tart, mivel a hivatalba lépő kormány szélsőségeseket akar a kulcsfontosságú oktatási programok élére állítani és a Legfelsőbb Bíróságot megpróbálja semlegesíteni.

“Izrael demokráciából teokráciává alakul át” – mondta Huldai a 12-es csatorna híradójának adott interjúban. “A többség nem teheti meg, hogy ráerőltesse nézeteit a kisebbségre”.

Huldai akkor szólalt meg, amikor ő és több más polgármester megfogadta, hogy ellenállnak, miután Benjamin Netanjahu miniszterelnök-jelölt beleegyezett, hogy Avi Maoz, a Knesszet szélsőjobboldali tagja, aki élesen LMBT-ellenes és nőgyűlölő nézeteiről ismert, hatalmat kapjon az izraeli iskolák nagy része felett.

“Ez a története annak, hogy Izrael teokráciává változik” – mondta Huldai, akinek városa a szekuláris, liberális izraeliek bástyájaként ismert. “Halachikus állam leszünk” – tette hozzá, utalva a zsidó vallási törvényekre.

Netanjahu a héten beleegyezett, hogy Maoz, a marginális Noam párt egyetlen törvényhozója, legalább 100 millió NIS (29 millió dollár) éves költségvetést kapjon, valamint több mint egy tucatnyi munkatársat, és mint miniszterhelyettes, a Miniszterelnöki Hivatalon belüli egy új “Nemzeti zsidó identitás” nevű kormányhivatal élére kerüljön.

A megállapodás szerint az iskolán kívüli tanításért és partnerségekért felelős oktatási minisztériumi egységet Maoz irányítása alá helyezik, és Maoz ezzel hatáskört kap az iskolákban tanítás vagy előadás tartására felkérhető nem hivatalos szervezetek felett.

A lépés széles körű kritikát váltott ki, többek között Jair Lapid leköszönő miniszterelnök részéről, aki felszólította a helyi hatóságokat, hogy lépjenek fel a Maoz által terjesztett szélsőséges nézetek ellen.

A helyi tanácsok vezetőihez csütörtökön intézett levelében Lapid azt írta, hogy “az Izraelben megalakuló új kormány lemondott gyermekeink oktatásáról, és átadta azt az izraeli társadalom legszélsőségesebb és legelmaradottabb alakjainak”.

Times of Israel

[popup][/popup]