Tel-Aviv: Kormányellenes tüntetők csaptak össze egymással palesztin zászlók miatt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Fegyvertestvérek (Brothers in Arms) nevű, tartalékosat tömörítő szervezet vezetője szerint az e heti tüntetésen egy másik – a telepespolitikát ellenző, palesztin zászlókat lengető – csoport egyik tagja paprikaspray-vel támadt rájuk.

Összecsapás tört ki a kormányellenes tüntetők két csoportja között egy Tel-Avivban tartott szombat esti gyűlésen, mikor is az egyik fél állítólag paprikaspray-vel fújta le a másikat.

A tüntetések immár 26-ik hete zajlanak országszerte a kormány azon terve ellen, amely drasztikusan átalakítaná az igazságszolgáltatást. Ez a kritikusok szerint aláássa az ország demokratikus jellegét.

A tüntetésen egy csoport a jelentések szerint egy transzparenst bontott ki, amelyen ez állt: “Kötelességünk szembeszállni a telepes terrorizmussal”. A csoport tagjai palesztin zászlókat is lengettek.

A tartalékosok szervezete, amely a kormányellenes tüntetések vezetői közé tartozik, közleményében azt írta, hogy tagjai a zászlók miatt keveredtek vitába a csoporttal. A közlemény szerint az összetűzés során egy palesztin zászlót lengető tüntető paprikaspray-vel lefújta a Fegyvertársak egyik tagját. Előbbit a rendőrség kihallgatás céljából őrizetbe vette.

“Nem fogadjuk el az ellenséges zászlók lengetését” – közölte a Brothers in Arms. “A jogi puccs elleni tiltakozás azok hazafias tiltakozása, akik szeretik az országot, és nem azoké, akik ellenzik annak létezését”.

A csoport később azonban békülékenyebb hangnemet ütött meg, és egy utólagos nyilatkozatot adott ki:
“Tiszteljük minden harcostársunkat, akik a politikai spektrum minden árnyalatából, a jobb- és a baloldalról érkeznek” – áll a közleményben. “A célunk egy, és ez a rezsim puccsának megakadályozása. Elítéljük az erőszak minden megnyilvánulását, és továbbra is vállvetve küzdünk a közös célért”.

Times of Israel

[popup][/popup]