Támogatásért cserébe csonkítás? – Lengyel-izraeli vita egy dokumentumfilmről

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

A Lengyel Filmintézet vissza kívánja szerezni Barak Heymann izraeli rendezőtől az 55.000 dolláros támogatást, amit a Dani Karavan izraeli szobrászról szóló film elkészítésére folyósítottak. Az ismert filmes megtagadta, hogy a Lengyel Filmintézet illetékesei által igényelt, a Holokauszt ábrázolását illető változtatásokat hajtson végre a dokumentumfilmen.

Barak Heymann filmrendező

Barak Heymann 55,000 dolláros támogatást kapott a Lengyel Filmintézettől a High Maintenance címmel készülő, Dani Karavan Izrael-díjas szobrász életéről szóló alkotás elkészítéséhez.

Az intézet elképzelése szerint a filmben Karavan egy olyan alkotáson dolgozik, ami bemutatja, hogy a lengyelek hogyan segítették a zsidókat a háború idején.

Az izraeli 12 -es csatorna vasárnapi riportjában Heymann azt nyilatkozta: „Tudomásom volt arról, hogy [Karavan] lengyel megbízáson dolgozik, de arról nem, hogy ilyen vihart kavar.”

A 2018-ban készült filmben Karavan azt mondja: „Ha a filmemet arra kívánják fölhasználni, hogy a lengyelek bűneiket takargassák, az engem roppant módon sért, elkeserít, és szégyellni fogom, hogy belekeveredtem.” Egyértelműen a lengyelekről beszélt.

A Holokauszt kárpótlás és a történelem átértékelése ismételten mérgezi az izraeli-lengyel kapcsolatokat az utóbbi években. Lengyelország – a történelmi tények ellenére – újra és újra tagadja és minimalizálni igyekszik részességét, ami fölháborodást vált ki izraeli részről.

Az intézet két éven keresztül a film felé se nézett, pedig a kópia birtokában voltak. Csupán a hivatalos bemutatót, és a díjak elnyerését követően tekintették meg, és követelték a csonkítást, vagy a támogatási díj visszatérítését.

Heymann azt nyilatkozta 12-es csatornának: „A lengyelek nem hajlandók belenyugodni abba, hogy számukra fájdalmas, kínos és traumatikus igazságot mutassak be.” Mindazonáltal beleegyezett, hogy kisebb változtatásokat eszközöljön, miután az intézetiekkel megtekintik a dokut.

Fél óra után az intézet igazgatója fölugrott a helyéről, és dühösen leállította a vetítést. „Ki innen! Hiszek a szabadságban és a szólás szabadságában, de ez a film gyűlöletbeszéd” – idézi Heymann.

A rendező közösségi kampánya nyomán eddig sikerült előteremteni 47.000 dollárt.

A világszerte ismert Karavan a múlt évben hunyt el 90 éves korában. Olyan művek fűződnek nevéhez, mint a kneszet üléstermének relief-je, címe: “Jerusalem, City of Peace” – a város a környező táj és a júdeai sivatag absztrakt ábrázolása. A megbízást 1966-ban kapta, és nyolc hónap alatt készült el a munkával.

További művei a Habima tér Tel-Avivban, “Ohel” a Sheba gyógyászati központban, “Kikar Levana” a Tel-Avivi Edith Wolfson Parkban, a Negev Brigád emlékműve Beér-Seva mellett és a “Way of Peace” az izraeli-egyiptomi határ közelében.

A Times Of Israel cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]