Tamar Hungary: Óceánokon átívelő kapcsolatok

Írta: Szabó Kitti - Rovat: Politika

„Mi úgy szólítjuk meg az embereket, hogy beszélgessünk arról, hogyan kapcsolódnak a zsidó hagyományok és a zsidó vallási értékek a mi mindennapi civil életünkhöz.”

Dr. Schein Dávid, Szakács Hanna és Schein Adél, a Tamar Hungary alapító tagjai

2023 tavaszán Jeruzsálemben tartotta, mint majdnem minden évben, a Word Union of Progressive Judaism (WUPJ), a Progresszív Zsidó Világszervezet a konferenciáját, a Connections Conference-t, amelyen, Magyarországról a Bét Orim közösség által (Progresszív Zsidó Egyesület) néhány fiatal felnőtt vett részt. Dr. Schein Dávid ezen a konferencián hallott arról, hogy a világszervezetnek van egy fiatal felnőtteket felölelő ága. Felvetették, hogy Magyarországon a reform mozgalomnak még nincs ifjúsági tagozata, és segítenének abban, hogy ezt az űr betöltsék: így jött létre a Tamar.

Értékrendbeli alap pillérjei között szerepel a progresszivitás, a liberális, kritikus gondolkodás, a nyitottság, a hagyományok és a jelennel való folyamatos kommunikációnak az egyensúlya és az ebben való kreativitás, amely magába foglalja a spiritualitást, a vallási elemeket, a cionizmust és az informális oktatást. Olyan egyedi közösséget építenek, ahol a programok kötetlenek és baráti társaságban zajlanak, de irányított módon mégis a zsidóságról szólnak. Dávid fontosnak tartja, hogy a programjaikon bárki részt vehet, vallási vagy származási kritériumok nincsenek:

„Németországban van olyan Tamar Szervezet, ahol ahhoz, hogy valaki hivatalosan tag lehessen, zsidó származásúnak kell lennie, vagy a reform értelemben be kell térnie.” Egyelőre a Tamar Hungary-ban nincsen hivatalos formában bejegyzett tagság.

Miután Dávid visszatért Magyarországra, megosztotta a Bét Orim közösség tagjaival tapasztalatait és élményeit, amit több személyes és online beszélgetés követett az érdeklődőkkel. Alapító eseményükön 15-en vettek részt:

„Szó esett a tervekről, valamint arról is, hogy mit jelent számunkra a zsidó identitásunk, és mivel elég aktuális volt akkor az izraeli háború kitörése, ezért erről is beszélgettünk.”

A Tamar Olámi-tól (az izraeli központtól) azt a visszajelzést kapták, hogy hivatalosan is a Tamar részének tekintik őket. Minden információt és lehetőséget megosztanak, illetve eljuttatnak hozzájuk. A Tamar globális koordinátora meg is látogatta őket, részt vett az egyik programjukon.

Izraelben működik a Tamar központi szervezete. Szakács Hanna elmondta, hogy Európában nem mindenkinek van élő kapcsolata az izraeli anyaintézménnyel, vannak, akik bár Tamarnak hívják magukat, de nem kapcsolódnak a többiekhez.

Olaszország, Németország, Dánia, Lengyelország és Amerika, azon belül Dél-Amerika, Brazília mutatja a legnagyobb aktivitást, hogy a 18 és 35 év közötti fiatalok, fiatal felnőttek kapcsolódhassanak egymáshoz. Hanna szerint fontos kiemelni még, hogy „a Tamarnak praktikusan két nagy kitűzött célja van, az egyik az edukáció, a másik az, hogy teremtsünk egy olyan közösséget, ahol egymásra találhatnak a fiatalok. Egy olyan platformot szeretnénk biztosítani, ahol a hozzánk hasonló, alapvetően zsidó, progresszív, reform értékeket képviselő fiatal felnőttek biztonságos környezetben találkozhatnak.”

Az Izraelben lévő központi Tamar szervezetet a Progresszív Zsidó Világszervezet (WUPJ) támogatja és tartja fenn.

Hanna kiemelte, hogy a legnagyobb különbség abban tapasztalható az izraeli és az európai Tamar között, hogy Izraelen kívül önkéntes alapon „dolgoznak” a szervezők. A fiataloknak civil munkahelyük van, és a szabadidejükben szervezik azokat a programokat, amelyeken keresztül kapcsolódni tudnak egymással.

Minden hónapban „vita klubot” tartanak, amelyet nem egy ember vezet, hanem minden alkalommal más.

„Ez nem egy verseny, hanem közösségi vita. Az a cél, hogy pro vagy kontra érveket tudjunk felhozni olyan témákban, amelyek nem dönthetők el egyértelműen, hanem inkább gondolat ébresztőek. A téma mindig az aktuális heti szakaszhoz kapcsolódik, azon keresztül erkölcsi, filozófiai megközelítéssel beszélgetünk róla, kitágítjuk ezeket a témákat. Célunk az, hogy a heti szakaszokon keresztül a mi mindennapi életünkben megjelenő problémákról, egymást inspirálva beszélgessünk. A Tamar olyan hely, ahol az érzi magát otthon, aki szeret kritikusan gondolkodni és beszélgetni” – mondta Dávid.

A csapat folyamatosan bővül, mert fél év alatt közel 40 főre duzzadt a csatlakozni kívánó fiatalok száma.

Hanna elmondta még, hogy saját források hiányában a Bálint Házban, vagy a tagok otthonában tartják a programjaikat:

„Ahhoz képest, hogy mennyire újak vagyunk, illetve, hogy mennyire kevés forrásból és eszközből tudunk gazdálkodni, nagyon aktívak az emberek és nagyon érdeklődőek.”

Több európai Tamar szervezet összeállt, hogy pályázzon a hosszú távú működés elősegítésére. Ebben Magyarországról többek között Hanna és Dávid, a Tamar edukátorok is részt vesznek. A program magába foglalná, hogy ellátogatnak egymáshoz a Tamar szervezők és megnézik, hogy más országokban hogy működik a partnerszervezet. Idén nyáron elutaznak Rómába, ahol a magyar, olasz és német Tamar igyekszik közösen gondolkodni, hogy az élő kapcsolatok még inkább felpezsdüljenek.

A római út egyik kitűzött célja annak megvitatása, hogy mi történik, ha kiöregszik valaki, aki aktív szervezői szerepben van, mert a Tamar tagsága „hivatalosan” 35 éves korig tart. Céljuk egy egalitárius közösség megvalósítása, ahol minden tagnak lehetősége van részt venni a szervezésben, ez által, ha bárki kiesik a körből, akkor kevesebb problémát okoz az utánpótlás. A mozgalomnak egyes országokban gyerekszervezetei is vannak.

Egy maroknyi fiatal megpróbálja összeterelni azokat a felnőttség kapujában álló fiatalembereket, akik még keresik az identitásukat és kapcsolódnának a zsidó hagyományokhoz, a zsidó kultúrához, de nem találták még meg azt a környezetet, ahová feltételek nélkül léphetnek be, és választ kapnának a kérdéseikre. A Tamar válasza az, hogy akiknek van valamilyen zsidó gyökerük, vagy szimpatikussá válik számukra ez a kultúra, hogyan tudnak egyszerre kapcsolódni a zsidó hagyományhoz, hogyan juthatnak közös tudáshoz, és hogyan tudnak önmagunkon kívül a tágabb világhoz is kapcsolódni.

[popup][/popup]